Foto: SVT

Forskare: ”Myggor och flugor har ökat explosionsartat”

Uppdaterad
Publicerad

Mängden mygg, flugor och olika arter av skalbaggar har ökat rejält under sommarmånaderna. Orsaken är en snörik vinter som har gjort det blött i markerna.

Station Linné är ett forskningscentrum i Skogsby på centrala Öland. Stationen mäter förändringar i ekosystemet och hur tillkomsten eller minskningen i population av arter ser ut. Och denna sommar har blivit en riktig myggsommar.

– Redan förra året såg vi tendenser till att det skulle bli mycket myggor. Nu uppträder de i enorma antal, något som många nog har lagt märke till, säger Dave Karlsson, forskningschef på Station Linné.

Mörbylånga

Vintervädret skapar tillväxt av mygg

Anledningen till varför myggorna är så många är för att vi haft en så snörik vinter i Småland och andra delar av landet. När vårfloden till följd av snösmältning, har myggen fler platser att lägga sina ägg på. I forskningssammanhang orsakar det inte alltför stora problem.

– Ju fler arter vi har, desto stabilare blir naturen runtomkring. Sedan kan en viss art bli lite väl talrik. Det kan ställa till

Dave Karlsson, forskningschef på Station Linné Foto: SVT

det för oss människor, men man ska ha med sig att utav ungefär 2 000 myggarter är 500 av dem stickmyggor, säger Dave Karlsson.

Livscykeln kan brytas

Hur länge flugor eller andra insekter kommer att överleva i år är svårt att säga då faktorer kan spela in som förändrar livsförloppet. En av dessa är just vädret.

– Flugor har en livscykel på tio till tolv dagar. Under gynnsamma omständigheter kommer nästa generation vara framme redan när cykeln tar slut. Om livscykeln blir bruten av kyla och mycket regn så kan det vara över ganska snabbt, säger Dave Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet