Nybro kommun och Orrefors samhällsförening vädjar om hjälp för att det gamla glasbruksområdet i Orrefors ska kunna saneras. – Ägarna går inte att nå och situationen är bedrövlig, säger Christina Davidsson (C), kommunalråd i Nybro. Foto: Karin Ahlgren

Stor oro för tungmetaller och farligt avfall i Orrefors

Uppdaterad
Publicerad

Nybro kommun och Orrefors samhällsförening vädjar om hjälp för att det gamla glasbruksområdet i Orrefors ska kunna saneras.

– Situationen är bedrövlig, säger Christina Davidsson (C), kommunalråd i Nybro.

På det gamla glasbruksområdet i Orrefors där det tillverkats glas sedan slutet av 1800-talet finns det tungmetaller som måste bort från marken. Det handlar bland annat om 17 ton arsenik, 62 ton bly och 1,6 ton kadmium.

Utöver det handlar det om farligt avfall som ligger i öppen dager i direkt anslutning till ån och ett vattenskyddsområde.

”Vi får inga svar”

Men ägarna till fastigheten har kommunen inte lyckats komma i kontakt med.

– Vi har försökt få kontakt med dem, både via post och mejl och telefonsamtal. Men vi får inga svar, säger Karin Bernefalk som är miljöinspektör i Nybro.

Under flera års tid har kommunen sökt komma i kontakt med ägarna till fastigheten, eftersom man från kommunens sida är mycket angelägen om att området ska saneras eftersom ingen ny verksamhet kan bli aktuellt innan saneringen är klar.

– Vi behöver hjälp för att kunna komma fram i det här arbetet, säger Christina Davidsson och berättar att kommunen tagit kontakt med riksdagsmän i hopp om att frågan om saneringsansvar ska kunna lyftas högre upp.

Stor oro

Och i Orrefors samhällsförening är oron stor över att det osanerade glasbruksområdet ska hämma samhällets framtida utveckling.

– Vi är ju rädda att det här står och förfaller och blir ett stort ruckel mitt i vårt vackra samhälle, säger Karin Heideman från Orrefors samhällsförening.

SVT har förgäves sökt nuvarande ägare för en kommentar.

Flera ägarbyten

AB Orrefors glasbruk, Orrefors Kosta Boda AB,  Kosta Glasproduktion, PGPS Propertis in Sweden var ägare mellan 1938 och 2018. Millgroup Ways var ägare fram till 2019 och nu står GMM Production AB som ägare till det nerlagda glasbruket i Orrefors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.