Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dagen efter branden i Sjösås kyrka utanför Braås var förödelsen total. Foto: Carl Carlert

Stor rasrisk efter branden i Sjösås kyrka – oklart om teknisk undersökning kan göras

Uppdaterad
Publicerad

Efter lördagens storbrand i Sjösås kyrka utanför Braås är det ännu oklart när eller om polisen ens kan göra någon teknisk undersökning av brandplatsen.

Det är ännu oklart vad som orsakade branden i Sjösås kyrka i Viås utanför Braås, en teknisk undersökning av polisen ska försöka ge klarhet i det. Inledningsvis var det för varmt på brandplatsen för att kunna göra en teknisk undersökning, men nu är det rasrisken som gör att polisen inte kan göra undersökningen. 

”Hög rasrisk”

– Platsen måste vara säker först, det är hög rasrisk och vi kan inte gå in där, säger Robert Loeffel som är polisens presstalesperson.

Fastighetschefen på Växjö pastorat berättar att det finns risk att till exempel stora ytor puts och plåt släpper och kan falla ner. Det är oklart när och om det kan bli en teknisk undersökning eftersom kyrkan är historisk.

– Ambitionen är fortfarande att det ska bli en teknisk undersökning. Men det sker i samklang med polisen och länsstyrelsen. Länsstyrelsen måste vara med eftersom det är en ruin och vi får inte städa upp på platsen för då kan bevis förstöras för polisen, säger Mats Lindblad fastighetschef på Växjö pastorat.

KLIPP: Här faller kyrkspiran i Sjösås – framför pastoralchefen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här faller spiran på Sjösås nya kyrka i branden. Hör pastoralchefen Daniel Sjöö i klippet. Foto: Olof Peterson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.