Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skedemosse, sydost om Köpingsvik, kan bli Ölands största solcellspark. Se mer i videon. Foto: Hamed Ubaidi Karlsson/SVT

Här på Skedemosse kan Ölands största solcellspark bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Det danskägda företaget European Energy vill bygga det som kan bli Ölands största park med solceller vid Skedemosse som ligger sydost om Köpingsvik.

Området är cirka 31 hektar stort och utgörs av betesmark. Ytan motsvarar ungefär 60 fotbollsplaner i storlek. Parken skulle försörja ungefär 5200 villahushåll med hushållsel varje år.

– Det finns inga så stora parker på Öland, så det är unikt, säger Peter Braun, Nordenchef på företaget. 

Borgholm

Företaget har skickat in samråd till länsstyrelsen och arbetar nu med att ta fram en miljökonsekvensbeskrivning.

– Vi hoppas på ett positivt besked, men Öland har många miljö- och naturvärden så det finns många aspekter som ska utredas, säger Peter Braun.

Avtal på 35 år

Blir det klartecken från länsstyrelsen räknar man med att solparken skulle kunna vara i drift om cirka 1,5 år. Företaget har tecknat ett arrendeavtal med markägaren som sträcker sig över 35 år, samma tidsperiod som solpanelerna väntas hålla.

Skulle behovet av solparken minska under den tiden är det enligt Peter Braun lätt att montera ner den igen.

– Fördelen med en solpark är att den går snabbt och lätt att sätta upp. Behövs den inte längre så drar vi bara upp pålarna som panelerna fäster på och återställer marken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Borgholm

Mer i ämnet