Lanbrukaren Johan Åhlund och Mörbylånga kommuns tekniske chef, Niclas Beermann, är nöjda med nödlösningen men hoppas att flexitankarna inte ska behöva användas. Foto: SVT/Agneta Gustavsson

Stora bag-in-box – nödhjälp för Ölands lantbruk

Uppdaterad
Publicerad

Mörbylånga kommun på Öland har köpt in flexitankar på vardera 26 kubikmeter som kan användas för nödvatten och vattendistribution till lantbruken vid en krissituation. 

Det är tio tankar som köpts in till Mörbylånga kommun och man är först med det här i Sverige.

Tankarna är som stora bag-in-box för vin – gjorda i plast och med en kran. Lantbrukarna kan köpa in dem från kommunen till självkostnadspris.

Vattenbrist på Öland

Drabbar djur och grödor

Grundvattennivån på Öland är extremt låg och det finns risk att brunnarna sinar. Det skulle drabba djuren och grödorna mycket svårt. Vid en krissituation kan lanbrukaren fylla en flexitank med hjälp av tankbilar med vatten från fastlandet.

– Det här är en beprövad metod. I Europa har man länge transporterat vin i lastbilar på vägarna på det här sättet, säger Niclas Beermann, teknisk chef på Mörbylånga kommun.

Rekordlåg grundvattennivå

– Vi fyller dom inte med vatten i dag, för vi har inte så mycket vatten, utan vi bara visar upp dom, förklarar Niclas Beermann.

Aldrig tidigare har grundvattennivåerna i sydöstra Sverige varit så låga som nu. Det är framför allt längs sydostkusten och på Öland och Gotland som läget är besvärligt. Till Öland har man byggt en vattenledning från fastlandet och varje dag transporteras stora mängder vatten med lastbil över Ölandsbron.

Allmänheten uppmanas spara på vatten men lantbrukarna kan inte spara på vatten till djuren och till grödorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbrist på Öland

Mer i ämnet