Löktavlan av Theo Janson hyllar i år 25-årsdagen för Ölands skördefest. Foto: Helmuth Petersson

Stora löktavlan på plats – 4800 lökar hyllar skördefesten 25 år

Uppdaterad
Publicerad

Skördefesten på Öland stundar. Det vet man när konstnären Theo Jansons årliga löktavla är på plats i Ventlinge på södra delen av ön. I år finns inga coronatecken med på tavlan, i stället handlar allt om att hylla själva festen.

– Det är en hyllning till sjöredefesten 25 år. Det är därför jag har en pumpa som en symbol, säger Theo Janson till SVT.

Skördefesten är en höjdpunkt på Öland, men de de senaste åren har det inte varit som vanligt. Corona ställde till det, något som syntes på löktavlan 2020 då solen fick corona.

Nu är allt nästan som vanligt igen, och därför finns inga sjukdomar på årets tavla. I stället är temat helt enkelt Skördefesten 25 år.

– Jag vill alltid ha något som påverkat oss lokalt, och i år är det skördefesten 25 år som gör det, säger Theo Janson.

Små detaljer

Några små extra detaljer finns dock för den skarpögde. På månen sitter en liten gubbe och fiskar efter fina konstnattsarrangemang, och i ena kanten finns en liten fyr som visar att man befinner sig på södra Öland.

Sammanlagt består tavlan av 4800 lökar.

– Och så tillkommer det en del purjolök, men det vet jag inte hur många de är, säger Theo Janson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer