Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar vd:n för Växjö Energi varför fjärrvärmepriset måste höjas från årsskiftet. Foto: Clary Kroon/SVT

Stora prisökningar på fjärrvärme – höjning med 21 procent i Växjö

Publicerad

Från 1 januari 2024 höjs priserna på fjärrvärme i många småländska kommuner. I till exempel Växjö höjs priset med 21 procent, vilket innebär en prisökning för en normalvilla på drygt 4000 kronor per år.

Omvärldsläget med kriget i Ukraina gjorde att elpriset chockhöjdes förra året och nu väntar också stora prisökningar för fjärrvärmen.

– Hela Europa har brist på biobränsle. Vi gjorde en höjning på fjärrvärmen i somras och vi kommer att behöva höja priserna igen. Men jag vet inte med hur mycket, säger Helen Eriksson, vd för Alvesta Energi. 

Alla kommer att höja 

SVT Nyheter Smålands rundringning visar att priset för fjärrvärme kommer att bli högre. De kommunala energibolagen i Kalmar, Nybro, Västervik, Ljungby, Växjö och Alvesta svarar alla att de kommer att behöva höja priserna vid årsskiftet. De flesta tar beslut om hur stor höjningen blir under oktober, men i Växjö och Ljungby har beslutet redan fattats.

I Växjö kommer fjärrvärmepriset öka med 21 procent. Det betyder att en årskostnad för en villa som använder 20 000 kWh/år går från 18 216 kronor/år till en kostnad på 22 336 kronor/år. En höjning med 4210 kronor per år.

– Vår fjärrvärme kommer från 100-procentig förnybart biobränsle som grenar, spår och bark. Vi påverkas direkt av de ökade priserna på biobränsle, säger Erik Tellgren, vd Växjö Energi.

Ljungby höjer också

Ljungby energi kommer att höja priset för en villaägare som använder 20 000 kWh/år med 8,5 procent. Det betyder en årlig kostnadsökning på 1419 kronor, från 16 688 kronor till 18 107 kronor.

– Vi använder 60 procent avfall och där har priserna inte påverkats lika mycket, säger Bo Schönbeck, vd Ljungby Energi.

Ljungby Energi eldar med sopor och anläggningen släpper ut omkring 24 000 ton koldioxid varje år.

Sandviksverket i Växjö har sedan 2019 haft en helt fossilbränslefri produktion och eldar bara med biobränsle.

Även i Torsås och Oskarshamn har det beslutats om 2024 års fjärrvärmepris. I Torsås höjs priset till 24 740 kronor/år, vilket blir en ökning med 5380 kronor. I Oskarshamn blir det nya priset 23 263 kronor/år, vilket är en ökning med 2925 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.