Foto: TT

Stora skador efter stormen Gorm

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar mest om skadade byggnader, men även om skador på bilar som kört in i nedfallna träd eller fått fallande träd över sig.

– Försäkringsskadorna efter stormen Gorm ser ut att bli lika allvarliga som efter stormen Simone i oktober 2013. Det menar Mats Rolf, som är skadechef på Länsförsäkringar Kronoberg.

Länsförsäkringar är det bolag som de flesta skogsägare använder sig av. Hittills har bolaget registrerat 450 storm- och skogsskador. Mest handlar det om skadade byggnader – bland annat har två byggnader totalhavererat och blåst omkull. Det rör sig om en ladugård i Alvesta och en tillbyggnad till industri i Älmhult. Ett 50-tal bilskador anmälningar har också kommit in om bilar som kört in i nedfallna träd eller fått fallande träd över sig.

Stormen Gorm i Småland

Akuta skador anmäls först

Länsförsäkringar i Kalmar län har hittills fått in 300 egendomsskador till ett värde av 11 miljoner kronor. Mest skador på byggnader.

– Vi har ännu inte fått in några större skogsskador ännu , kommenterar Niklas Carlsson, kommunikationschef på Länsförsäkringar i Kalmar län.

Samma sak gäller Kronobergs län. Folk har en tendens att anmäla de akuta skadorna först, som skador på byggnader och fordon. Det dröjer längre tid innan man ger sig ut i skogen för att kolla stormens härjningar.

– Men vi är redan uppe i storm- och skogsskador på 10 miljoner kronor, säger Mats Rolf. Försäkringsvärdet på skadorna efter Simone blev 20 miljoner. Det är därför vi tror att följderna av stormen Gorm kommer att bli minst lika allvarliga som efter Simone.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Gorm i Småland

Mer i ämnet