Aleksandra Kucharska och ett av hennes konstverk.

Andéns konststipendium till Aleksandra Kucharska

Publicerad

Det blir konstnären Aleksandra Kucharska från Malmö som i år får ta emot Värnnamobon Åke Andréns konststipendium. Utdelningen sker i eftermiddag på Liljevalchs konsthall i Stockholm.

Stipendiet går inte att söka i vanlig ordning, utan det är en jury som består av Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs, Sune Nordgren, tidigare chef vid konsthallen Vandalorum och konstnären Carl Magnus, som utser stipendiaterna.

Årets stipendiat Aleksandra Kucharska är 33 år och har sina rötter i Polen men bor i Malmö. Hon arbetar mycket med teckning och skulpturer och liknar sina verk vid dagboksanteckningar.

– Jag söker ofta minnesbilder som vävs ihop med nutid. Och just nu visar jag några av mina stora teckningar på Liljevalchs, berättar hon.

Nya projekt

Och stipendiet innebär att hon nu kan ta sig an projekt som hon inte haft råd med tidigare.

– Jag är oerhört tacksam för stipendiet. Jag kommer nu att ta tag i ett skulpturprojekt jag funderat på länge. För att arbeta som konstnär är inte lätt – jag vet aldrig när eller om lönen trillar in. Och detta blir till stor hjälp.

Sålde konstsamling

Stipendiet som delas ut för tredje året i rad är Sveriges största för konstnärer och ligger på 500.000 kronor. Bakom stipendiestiftelsen står den pensionerade bankmannen Åke Andrén från Värnamo.

För två år sedan sålde han sin stora konstsamling på Stockholms auktionsverk och intäkterna gick till att bilda stipendiefonden för att ge unga svenska konstnärer en chans att utveckla sin konst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer