Foto: Karin Ahlgren/SVT

Största saneringen någonsin när hamnen ska muddras

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet kommer att ta flera år, kosta en halv miljard kronor och bli den hittills största miljösanering i Sveriges historia. Efter 20 års förberedelser är Oskarshamn nu redo att göra jobbet för att få bort alla gifter och tungmetaller i stadens hamn.

Tonvis med tungmetaller ska muddras upp från bottnen av hamnen och det beräknas kosta drygt en halv miljard kronor.

– Det är värt det, det tycker jag, säger Bodil Liedberg Jönsson som är kommunens beställarombud för hamnsaneringen.

SVT Nyheter träffar henne vid Brädholmen i centrala Oskarshamn, det är lite småkallt i luften och vattenytan på hamnbassängen vittnar om vindar. Men vattnet vittnar inte alls om alla de tungmetaller och miljögifter som finns på hamnbottnen.

Här finns miljösynder som kan räknas i hundratals ton. Det handlar om bly, arsenik, koppar, kadmium och kvicksilver – men också om dioxiner.

– Oskarshamns hamnbassäng är Östersjöns förmodligen största källa för dioxiner. Och det är ju dioxinerna i dag som gör att man till exempel inte får sälja strömming eller lax från östersjön nere i Europa. Vi har för höga dioxinhalter i fisken och det påverkar ju hela ekonomin för fisket och för nationerna runt om Östersjön egentligen, säger Bodil Liedberg Jönsson.

Många industrier i hamnområdet

Det finns flera anledningar till att hamnbassängen innehåller så stora mängder tungmetaller och miljögifter. Det har funnits industrier kring hamnen i gott och väl hundra år, och det numera nerlagda kopparverket är ett av de företag som förorenat med tungmetaller.

Ett annat är batterifabriken som mellan 30-talet och 60-talet tillverkade bly- och brunstensbatterier. Genom produktionen där bidrog  i hamnbassängen.

Men det handlar också om Oskarshamn kommuns egna avloppsreningsverk som innan 1970-talet släppte ut orenat avloppsvatten ut i hamnbassängen.

– Man visste ju tidigare att det man släppte ut var giftigt, det var inte okänt, men man tänkte inte så långt som att det kunde bli allvarligt, så att man skulle bli tvungen att städa någon gång längre fram, säger Bodil Liedberg Jönsson.

Men nu är det alltså dags för det städarbetet, efter 20 års utredningar och undersökningar kommer saneringsarbetet att sätta igång på riktigt efter sommaren.

Arbetet kommer att pågå fram till 2019, när hamnbassängen ska vara färdigmuddrad och muddermassorna lagda för att slutförvaras på den stora deponi som är byggd strax utanför Oskarshamn.

Föroreningarna och saneringen

I hamnbassängen ligger i dag 30 ton arsenik, 200 ton bly, 3 ton kadmium, 300 ton koppar, 500 kilo kvicksilver, dessutom nickel, zink och PCB. Varje år sprids föroreningarna vidare ut i Östersjön.

Det är Naturvårdsverket som bekostar merparten, eller 85 procent av saneringskostnaden, Oskarshamns kommun bidrar med fem procent och Saft AB har en ansvarsdel som handlar om tio procent av kostnaden.

Själva saneringen av hamnen är den största som Naturvårdsverket någonsin gjort i Sverige.

De muddermassor som grävs upp från hamnbottnen kommer först att avvattnas, sedan förs de till Storskogens deponi strax utanför Oskarshamn, där ett område lika stort som tio fotbollsplaner gjorts i ordning för att ta emot massorna.

När hamnen är färdigmuddrad kommer muddringsmassorna att täckas så de inte kan läcka ut något av sitt miljöfarliga avfall. Det rör sig om 500.000 kubikmeter muddringsmassor, för att få en uppfattning om hur mycket det är i volym kan man jämföra med Globen i Stockholm som är 600.000 kubikmeter stor.

Mer information om finns på http://www.renhamn.se/.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.