Markus Olofsson, driftansvarig för Hanaslöv. Foto: SVT/Clary Kroon

Nu vill många åka slalom – men alla liftkort är slutsålda

Uppdaterad
Publicerad

Till helgen öppnar flera av skidanläggningarna i Småland upp och intresset är stort. I Hanaslöv i Alvesta kommun tog liftkorten snabbt slut.

I Hanaslöv jobbar de nu för fullt med att skapa mer snö för att kunna öppna fler skidbackar till helgen, men om man inte redan köpt biljett blir det svårt att åka. 

– Det är fullbokat alla dagar, säger Markus Olofsson som är driftansvarig. 

På Hanaslöv säljer de sammanlagt 300 liftkort per dag, men även om de snart kan öppna upp fler backar, så ser det inte ut som de kan sälja fler liftkort på grund av restriktionerna under pandemin. 

– Det är inte skidbackarna som är problemet, för där är det gott om plats. Utan det är till exempel runt grillplatser, framför liften och vid skiduthyrning och som det kan bli för trångt, säger Markus Olofsson.

Maxantal även vid Dackestupet 

På lördag kommer också skidanläggningen vid Dackestupet i Hultsfreds kommun att öppna upp. På grund av pandemin är skiduthyrningen, värmestugan och cafét stängt. 

– Vi har stängt alla lokaler där det kan samlas folk, så vi har bara öppet själva skidbacken, säger Ola Magnusson som är kassör i föreningen.

Försäljningen av liftkort sker nu också främst via ett bokningssystem och föreningen har satt ett maxantal på 200 personer i backen. När backen var öppen ett par dagar för några veckor sedan nådde de inte upp i det maxantalet.

Stort intresse på Hjortberget

Även på skidanläggningen Hjortberget i Oskarshamns kommun har de märkt av att intresset är stort. De har öppnat pulkabacken och skidspåren – men slalombacken planerar de att öppna först till nästa helg.

– Det är jättemånga som har hört av sig till oss. De frågar bland annat hur det blir med skidskolan. Vi bestämt att vi inte kommer att ha någon skidskola i grupp utan bara privatlektioner, säger Jim Håkansson, ordförande i skidklubben på Hjortsberget.

Efter att de gjort en riskanalys har de beslutat att hålla värmestugor och kafé stängda. De kommer också begränsa antalet i slalombacken till max 100 personer. I vanliga fall kan det vara omkring 200 personer i backen.

Dålig vinter förra året

På skidanläggningen i Svartbäcksmåla utanför Nybro är intresset från folk stort både när det gäller att åka slalom och att ge sig ut i skidspåren.

– Det är galet många som hör av sig och vi säljer ovanligt många dagskort. En dålig vinter förra året och nu pandemi tror jag ligger bakom att folk vill ge sig ut i spåren, säger Thommy Evertorn som är ordförande i Nybro Ski.

I klippet kan du höra vad Markus Olofsson tycker om begränsningarna och så får du följa med en sväng i pistmaskinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.