Foto: SVT

15.000 drabbades av strömavbrott i Kalmar

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan klockan 12 inträffade ett större strömavbrott i Kalmar. Skyddsutrustning i elnätet löste ut och upp till 15.000 av Kalmar energis kunder drabbades.

Stora delar av Kalmar blev strömlöst vid lunchtid när någon typ av skyddsutrustning i nätet löste ut.

– Det kan röra sig om två tredjedelar av stan. I storleksordningen är det mellan 10.000 till 15.000 kunder, säger Daniel Jedfelt som är distributionschef på Kalmar energi. 

Kalmar energi hade snabbt tekniker på platsen för att lösa problemet.

– Det var tur att det hände på dagen när det finns många som jobbar. Nu kunde vi snabbt hitta felet och koppla om strömmen så att elnätet kunde tas i drift igen säger Daniel Jedfelt.

Oklart vad felet berodde på

Enligt Kalmar energi var elen tillbaka hos alla kunder klockan 12.22 på tisdagen. Exakt varför nätet lade av vet man ännu inte. Felsökning ska nu genomföras, men enligt Daniel Jedfelt så finns det ingen risk att samma problem ska återkomma inom kort.

– Den delen av nätet är bortkopplad, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.