Stortorget i Kalmar är rätt tomt just nu, men inom loppet av ett par veckor hoppas både näriingslivschefen Thomas Davidsson och kommunalrådet Johan Persson (S) att där ska sjuda av liv i form av en stor uteservering. Foto: Niclas Wimmerberg

De vill förvandla Stortorget i Kalmar till en gigantisk uteservering

Uppdaterad
Publicerad

Med start den första juli hoppas kommunledningen i Kalmar att Stortorget mitt i stan ska kunna förvandlas till en jättestor uteservering.

– Vi vet ju att folk vill kunna gå ut och äta under sommaren. Och för krögarna har vårens coronapandemi inneburit stora utmaningar, säger Johan Persson (S), som är kommunalråd i Kalmar.

Han säger att kommunen tittat runt om i landet för att hitta inspiration och skapa möjligheter, och landade i att Stortorget under två sommarmånader blir en stor uteservering med plats för mellan 200 och 300 sittande matgäster.

– Vi kommer att gå ut med erbjudande till restaurangerna i Kalmar och låta dem ta ställning till det här förslaget, säger Johan Persson.

Plats för fem restauranger

En vanlig sommar i Kalmar är Stortorget en plats där flera olika evenemang äger rum, men eftersom coronapandemin satt stopp för dem kan torget i stället bli platsen där upp till fem olika restauranger har uteserveringar.

Det är ännu oklart hur krögarna i Kalmar ställer sig till förslaget, men kommunens närlingslivschef, Thomas Davidsson har fört samtal med dem sedan en tid tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.