Stina Folkebrant är en av muralmålarna som arbetar i Västervik den här veckan. Foto: SVT

Ny Street Art-festival ska locka besökare till Västervik

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår Västervik Street Art Festival. En festival där tolv stora väggar och 27 elskåp ska målas om.

Konstnären Stina Folkebrant målar en vägg på stadshotellet som är cirka tio gånger tio meter. Konstverket handlar om sälar som simmar under vatten.

– Jag har alltid haft en dröm att få måla utomhus. Jag gillar att måla stort. Mina dukar är 3 gånger 4,5 meter. När det här dök upp var det oemotståndligt, säger Stina Folkebrant.

Sjukhusvägg blir muralmålning

En annan av väggarna som ska målas finns på Västerviks sjukhus. Just storleken på väggen och konstverkets storlek är unik, enligt projektledaren för festival Albin Wiberg. Att få tillstånd att måla just den här väggen var inte helt lätt och det krävdes att han kunde övertyga sjukhuschefen.

– Spontant sa jag nej, men man måste vara öppen för det nya, säger sjukhuschefen Henrik Holmberg.

Henrik Holmberg är sjukhuschef i Västervik. Foto: Anne Torvinen

Förutom konstnärer är förskolor, skolor och fritidsgårdar involverade i festivalen. Bland annat ska flytande konstverk visas upp och elever ska måla några av de 27 elskåpen. Enligt Albin Wiberg kommer Västervik aldrig mer bli sig likt efter den här veckan.

– Det är kaxigt och det är sant. Det här kommer addera något nytt till stan. Det är just att omfattningen är så stor. 1500 kvadratmeter ska målas och det kommer bli en ny del av Västervik som skiljer sig från det andra. Det kommer locka hit både besökare och människor som vill leva här, säger Albin Wiberg.

Albin Wiberg är projektledare för festivalen. Foto: Anne Torvinen

Minst fem år

Vissa fastighetsägare har han haft lätt att övertyga, några har han fått ge upp.

Målningarna kommer att sitta uppe i minst fem år, sen går bygglovet ut och fastighetsägaren får bestämma vad som ska hända med väggen.

Det är Västerviks kommun och den lokala Sparbanken som förra hösten tog beslutet att arrangera festivalen ihop med fastighetsägarna.

– 1500 kvadratmeter ska målas och det kommer bli en ny del av Västervik som skiljer sig från det andra, säger Albin Wiberg. Foto: Anne Torvinen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.