Foto: Hasse Holmberg/TT

Strömavbrott kan förlängas på grund av torkan

Publicerad

På grund av den höga brandrisk som råder i södra Sverige har Eon beslutat att inte koppla på strömmen direkt efter ett avbrott. Något som kan förlänga ett strömavbrott. Anledningen är risken för gnistbildning.

Beroende på vilket fel det är, görs ibland en provtillkoppling av elen på luftledningar vid avbrott. Ibland kan avbrottet orsakas av en gren som flugit över en ledning, och då fungerar tillkopplingen direkt. Men det händer att det är andra fel, och då kan gnistbildning uppstå vid provtillkopplingen.

”För att undvika detta, har vi nu beslutat att ledningsgatan ska patrulleras, innan elen kopplas på igen. Risken att starta en skogsbrand är just nu betydlig. Därför har vi fattat detta beslut, säkerheten måste gå först”, säger Peter Hjalmar, chef för operativ drift av elnätet inom E.ON i ett pressmeddelande.

Resultatet kan bli att avbrottet blir längre än normalt vid den typen av avbrott.

Vid arbeten i elstationer eller längs ledningar kommer E.ON också att utse brandvakter vid arbetsplatser i skogsmark där risk för gnistbildning finns.

Hur länge denna restriktion kommer att finnas beror på väderutvecklingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer