Här men inte där – studenter kritiska till olika regler vid utspring

Publicerad

Oskarhamn och Nybro genomför sina utspring coronasäkert. Nu vill studenterna att Kalmar Kommun hittar liknande lösningar.

Den 17 maj skickades ett pressmeddelande ut till årskurs tre på Kalmars kommunala gymnasier, om att anhöriga inte kommer tillåtas att närvara under årets utspring. Beslutet fattades av Kalmar gymnasieförbund utifrån det rådande smittläget i länet. Ebba Råk är tredjeårsstudent på Stagneliusskolan i Kalmar är mycket kritiskt och tycker att man kunde ordnat ett coronasäkert utspring.

– Jag tycker man kunde gjort som i Oskarshamn och Nybro och ordnat med ett drive in-utspring, säger Ebba Råk.

Erfarenheter av pandemin

Ebba menar att man skaffat sig erfarenheter under den långa pandemitiden och vill att Kalmar kommun ändrar beslutet. Och att det är skillnad nu jämfört med förra året då hon har full förståelse för att det inte gick att genomföra några traditionella utsping.

– I och med att vi har anpassat oss efter riktlinjer och regler för att minska smittspridning är det inte mer än rätt att anordna ett värdigt utspring där en anhörig får ta emot varje glad och hoppfull student, gör om och gör rätt, säger hon.

Vädjar om att ändra beslutet

Hon har också skrivit till Kalmarsunds gymnasieförbund, Kalmar kommun och rektorerna på Stagneliusskolan. Gymnasieförbundet står fast vid beslutet. De andra har ännu inte svarat. Dessutom har hon luftat sin sak i sociala medier där hon får både ris och ros för sina åsikter.

– Det måste vara någon missuppfattning, de flesta tror nog att det handlar om ett vanligt utspring med massor av folk och studentflak. Vi vill ju bara att föräldrarna ska se oss springa ut, säger Ebba Råk.

Vad har du för förhoppningar om att beslutet ändras?

– Man har ju haft ett år på sig att planera för det här. Det kommer ju nya riktlinjer från och med första juni. Jag hoppas att man hinner ändra sig tills dess, säger Ebba Råk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.