Årets studentfirande kommer inte bli som det brukar. Skolorna klurar på hur de ska göra. Foto: Hasse Holmberg/TT

Beslut om hur studenten ska firas dröjer i de flesta kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Den här tiden på året brukar studenterna förbereda sig för en av de största dagarna i livet. Men i år har allt vänts upp och ner och skolorna klurar på hur de ska lösa situationen. Ett alternativ är att ha en ceremoni i augusti istället. Men ännu är inget bestämts.

Istället för att hänga i skolan och ladda för studentdagen tillsammans sitter de flesta som går sista året på gymnasiet hemma och pluggar på distans.

Under tiden funderar kommuner, skolledare och elevrådsrepresentanter på hur årets studentceremoni ska se ut när det inte är tillåtet att samlas mer än 50 personer.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Omöjligt med traditionellt firande

– Vi för en dialog med elevkåren och rektorerna om alternativa sätt att fira studenterna på och tittar på olika scenarion, säger Joachim Håkansson, förbundsdirektör, Kalmarsund gymnasieförbund.

Datum är satta för när eleverna på de olika skolorna ska ta studenten.

– Det kommer inte vara möjligt att genomföra ett traditionellt studentfirande. Att tusentals samlas på våra skolgårdar är helt otänkbart.

Rådet till studenterna är att vänta ett tag med att boka saker inför den stora dagen.

– Vårt mål är att kunna ge ett besked i slutet av april.

En klass i taget

Christian Sandahl, områdeschef för gymnasiet i Växjö kommun kan inte heller ge något besked än.

– Vi hoppas kunna ta ett beslut i början av maj. Vi vill ge ett besked för alla skolorna samtidigt.

Det han kan säga med säkerhet är att det inte kommer bli som vanligt.

– Det kan bli allt från ingenting till att det bara blir lite annorlunda.

De tittar på olika alternativ. Ett kan vara att bara låta en klass springa ut i taget med en halvtimmes mellanrum så att släktingarna hinner byta plats.

– Det skulle ta lång tid, på Katedralskolan skulle de ta 7,5 timme.

Att ha en skolavslutning i slutet av sommaren är också en idé.

– Kanske en lunch på en lördag med tal och en chans att säga hejdå. Men då har många redan gått vidare och börjat jobba.

Gemensamt för alla skolor

I Tingsryds kommun har inga beslut tagits än. Skolcheferna i Kronobergs län har tät kontakt och försöker komma fram till en gemensam lösning.

På Oscarsgymnasiet i Oskarshamn är inget bestämt än. De följer utvecklingen noga.

– Det är långt till juni ur ett smittskyddsperspektiv men för studenterna känns juni mycket närmare, säger Peter Backhof, verksamhetschef för gymnasiet.

I Västervik brukar vårdnadshavarna alltid bjudas in till ett informationsmöte inför studentdagen men det har fått ställas in.

– Vi har inte fattat något beslut än om studenten. Vi kommer föra samtal med elevrådet med flera om alternativa lösningar. Ett alternativ skulle kunna vara att vi har en studentavslutning i augusti, säger Magnus Bengtsson, barn-och utbildningschef i Västerviks kommun.

I Västervik har studenterna reagerat.

– Många elever har på olika sätt hört av sig till skolledningen med sin oro för ett eventuellt inställt studentfirande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet