Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Olja Pekusic är uppväxt i Araby och har positiva minnen därifrån. Att det i en studie som Hyresgästföreningen gjort kommit fram att folk som bor i utsatta områden trivs där, förvånar henne inte alls. Foto: SVT

Resultatet förvånar inte Olja – som ofta får försvara Araby

Uppdaterad
Publicerad

En studie som Hyresgästföreningen gjort bland medlemmar som bor i utsatta områden visar att många av de som bor i dessa områden trivs. Resultatet förvånar inte Olja Pekusic som arbetar för Hyregästföreningen och själv är uppväxt i Araby. Hon känner ofta att hon får försvara Araby.

Hyresgästföreningen har gjort en studie bland de områden i Sverige som polisen klassar som ”särskilt utsatta”. Studien är gjord i 13 kommuner i 41 olika områden. Kartläggningen är gjord mellan oktober 2018 och januari 2019 och totalt har drygt 700 personer svarat på enkäten. Men många invånare har också deltagit i olika workshops och djupintervjuer som ingår i studien.

Uppväxt i Araby

Olja Pekusic som också är ersättare i regionfullmäktige för Socialdemokraterna är själv uppvuxen i stadsdelen Araby i Växjö. I studien har det bland annat framkommit att människor som bor i utsatta områden trivs där. Olja Pekusic känner igen sig och är inte alls förvånad över resultatet från Hyresgästföreningens studie. Hon hoppas och tror att det här kan bidra till att förändra allmänhetens bild av Araby.

Araby är inte längre Olja Pekusic bostadsområde, men hon längtar tillbaka.

– Ingen annanstans i Växjö får du hjälp att bära matkassar av främmande människor. De tar en omväg för att hjälpa dig, den gemenskapen saknar jag, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer