Under söndagen har Kustbevakningen inlett försök att bärga det 80 meter långa fartyget. Foto: Rebecca Karlsson

Kaptenen riskerar sex månaders fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på sex månaders fängelse för kaptenen som ansvarade för att fartyget Atlantic gick på grund utanför Oskarshamn. Överstyrmannen på båten, som är åtalad för sjöfylleri, försattes på fri fot.

Kaptenen på fartyget, som hade 1,94 promille alkohol i blodet när han greps, åtalas för grov vårdslöshet i sjötrafik och grovt sjöfylleri.

Under sista rättegångsdagen i Kalmar tingsrätt yrkade åklagaren Johan Henningsson att mannen, som är i 35-årsåldern, döms till 6 månaders fängelse.

Lastfartyg på grund i Kalmarsund

Mannen har under rättegången hävdat att han drack en halv liter whiskey efter att fartyget gått på grund eftersom han var i chock, så kallad ”eftersupning”.

– Min uppfattning är att han helt enkelt ljuger och den bevisning som finns motbevisar det han påstår. I andra hand så anser jag att han även om han har druckit när han säger att han gjort det så har han ändå fullgjort sådana uppgifter ombord att han gör sig skyldig till sjöfylleri, säger Johan Henningsson till SVT.

Tingsrätten beslutade att behålla kaptenen i häktet i väntan på dom, eftersom mannen är medborgare i Ryssland och det finns en risk att han flyr Sverige.

För den andra åtalade mannen, överstyrmannen, yrkar åklagaren på ett fängelsestraff på tre månader. Men honom beslutade tingsrätten att släppa på fri fot.

– Han har erkänt sin delaktighet och jag tror att tingsrätten bedömer att han suttit av strafftiden i häktet, säger Johan Henningsson.

Domen mot de två männen meddelas nästa vecka, den 15 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lastfartyg på grund i Kalmarsund

Mer i ämnet