Foto: Jan-Eric Lundberg

Svampveckans arrangörer nöjda

Uppdaterad
Publicerad

Under mykologiveckan har 70 mykologer hittat 920 olika arter på Öland. En del av dem är inte kända sedan tidigare.

– Vi har mycket som inte ens är känt i Sverige tidigare, vi har hittat mycket som är nytt för Öland, som vi inte visste fanns. Men det är faktiskt bättre än så, för vi har hittat sånt som vi inte har kunnat sätta namn på, så vi har hittat sånt som är nytt för vetenskapen helt enkelt.

De preliminära siffrorna visar att det inför och under veckan plockats cirka 920 arter. Och så här sista dagen är arrangörerna från Ölands Botaniska Förening ,som arrangerat veckan tillsammans Sveriges Mykologiska Förening, trötta men nöjda.

”Helt magiskt”

– Det här är sjätte dagen så vi börjar bli lite slitna men det har varit helt fantastiskt, helt magiskt, säger Tommy Knutsson som är biolog från södra Öland och en av arrangörerna bakom svampveckan.

Enligt Tommy vet vi mycket om Öland och dess natur generellt, men inte lika om svamparna. Och just kring norra Öland är kunskapen ännu mer begränsad.

– Det är anledningen till att vi har lagt ner det här stora arbetet och lyckats få hit 70 mykologer, säger Tommy Knutsson.

Skickas till muséer

Från de svampar som inte är kända sedan tidigare ska det nu plockas så kallade belägg som senare skickas till olika muséer i exempelvis Göteborg eller Stockholm.

Vad har det betytt, vad har ni lärt er?

– Spontant så tänker jag att det är ett fantastiskt kvitto på hur rik den öländska naturen är. Jag känner också en stolthet över att vara ölänning och bo i sådan fina, rika marker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.