Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Lindh som driver en av Kalmar läns största mjölkgårdar pratar i videoklippet om den nuvarande situationen och hur det skulle påverkas vid en kris. Foto: Jesper Johansson/SVT

Bönder väntas stärka Sveriges krisberedskap – i ett redan pressat läge

Uppdaterad
Publicerad

Situationen för de svenska bönderna har under de senaste halvåret varit tuff. Stigande priser på insatsvaror har gjort det svårt att få till lönsamhet. Samtidigt efterfrågas en ökad produktion för att stärka svenska livsmedelsberedskapen.

I Småland och på Öland finns en stor del av den svenska livsmedelsproduktionen med 7 961 stycken registrerade företag inom jordbruk, enligt de senaste siffrorna från Jordbruksverket.

Joakim Lindh driver i Högsby en av Kalmar läns största mjölkgårdar, med 14 anställda och 750 kor. Han vittnar om hur landets lantbrukare befunnit sig i en svår situation en längre tid nu, först med anledning av pandemin och nu kriget i Ukraina.

– Det är tufft just nu, det är höga omkostnader och alla insatsvaror har blivit fruktansvärt dyra. Om man tittar kortsiktigt kommer det gå att fortsätta driva verksamheten i samma utsträckning, men det kommer inte vara något som fungerar långsiktigt när priserna ligger på den här nivån, säger Joakim Lindh.

Så är beredskapen vid samhällskris

I en sammanställning av Lantbrukarnas riksförbund bedöms den svenska självförsörjningen av livsmedel ligga på cirka 50 procent. De enda livsmedel som Sverige just nu är helt självförsörjande på är spannmål och socker.

Den svenska totalförsvarspropsitionen från 2020 säger att alla svenska medborgare har rätt till mat och vatten i tre månader, vid händelse av kris

Press på ökad produktion: ”Måste få förutsättningar”

Regeringen vill därför se en ökad produktion och meddelade i april att man tillsätter en utredning som ska ta fram förslag på hur svenska livsmedelsberedskapen kan stärkas.

– Politikerna pratar om att vi ska producera mycket livsmedel, och så är det ju, mat behöver vi. Och jag tror alla lantbrukare vill producera så mycket livsmedel som möjligt, men då måste vi få förutsättningar för att kunna göra det, säger Joakim Lindh.

I klippet kan du höra Joakim Lindh om nuvarande produktionsläget och hur det skulle påverkas vid en samhällskris.

En jämförelse av Sveriges självförsörjningsgrad i procent av olika livsmedel från de senaste siffrorna från 2020 jämfört med 1988. Ett livsmedel som når över 100 procent anger att det finns stor möjlighet till export och en låg siffra att beroendet av import är stort.

                        2020                      1988

Tomat              17%*                      25%

Äpple                21%*                      20%

Lamm               29%                        85%

Gurka                46%*                      55%

Nöt                    56%                        90%

Potatis               94%                        110%

Lök                    68%*                      55%

Gris                    80%                        110%

Fågel                  77%                        100%

Mejeri                 70%                        110%

Ägg                    98%                        105%

Socker               107%                       110%

Morötter             92%*                       85%

Spannmål           139%                       110%

* Avser 2019

Genom en sammanvägd siffra för all konsumerad mat ligger den svenska självförsörjningsgraden på cirka 50 procent (2020), i jämförelse med 1988 som den låg på cirka 75 procent. Beräkningarna är gjorda utifrån konsumtionens värde till skillnad från siffrorna ovan.

Källa: Lantbrukarnas Riksförbund (LRF)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer