I Småland och på Öland finns en stor del av den svenska livsmedelsproduktionen med 7 961 stycken registrerade företag inom jordbruk, enligt de senaste siffrorna från Jordbruksverket.
Joakim Lindh driver i Högsby en av Kalmar läns största mjölkgårdar, med 14 anställda och 750 kor. Han vittnar om hur landets lantbrukare befunnit sig i en svår situation en längre tid nu, först med anledning av pandemin och nu kriget i Ukraina.
– Det är tufft just nu, det är höga omkostnader och alla insatsvaror har blivit fruktansvärt dyra. Om man tittar kortsiktigt kommer det gå att fortsätta driva verksamheten i samma utsträckning, men det kommer inte vara något som fungerar långsiktigt när priserna ligger på den här nivån, säger Joakim Lindh.
Så är beredskapen vid samhällskris
I en sammanställning av Lantbrukarnas riksförbund bedöms den svenska självförsörjningen av livsmedel ligga på cirka 50 procent. De enda livsmedel som Sverige just nu är helt självförsörjande på är spannmål och socker.
Den svenska totalförsvarspropsitionen från 2020 säger att alla svenska medborgare har rätt till mat och vatten i tre månader, vid händelse av kris
Press på ökad produktion: ”Måste få förutsättningar”
Regeringen vill därför se en ökad produktion och meddelade i april att man tillsätter en utredning som ska ta fram förslag på hur svenska livsmedelsberedskapen kan stärkas.
– Politikerna pratar om att vi ska producera mycket livsmedel, och så är det ju, mat behöver vi. Och jag tror alla lantbrukare vill producera så mycket livsmedel som möjligt, men då måste vi få förutsättningar för att kunna göra det, säger Joakim Lindh.
I klippet kan du höra Joakim Lindh om nuvarande produktionsläget och hur det skulle påverkas vid en samhällskris.
Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel:
En jämförelse av Sveriges självförsörjningsgrad i procent av olika livsmedel från de senaste siffrorna från 2020 jämfört med 1988. Ett livsmedel som når över 100 procent anger att det finns stor möjlighet till export och en låg siffra att beroendet av import är stort.
2020 1988
Tomat 17%* 25%
Äpple 21%* 20%
Lamm 29% 85%
Gurka 46%* 55%
Nöt 56% 90%
Potatis 94% 110%
Lök 68%* 55%
Gris 80% 110%
Fågel 77% 100%
Mejeri 70% 110%
Ägg 98% 105%
Socker 107% 110%
Morötter 92%* 85%
Spannmål 139% 110%
* Avser 2019
Genom en sammanvägd siffra för all konsumerad mat ligger den svenska självförsörjningsgraden på cirka 50 procent (2020), i jämförelse med 1988 som den låg på cirka 75 procent. Beräkningarna är gjorda utifrån konsumtionens värde till skillnad från siffrorna ovan.
Källa: Lantbrukarnas Riksförbund (LRF)