Genrebilder. Foto: TT

Kvinna med bröstsmärtor fick vänta i åtta timmar på ambulans

Publicerad

En äldre kvinna med bröstsmärtor och andningssvårighet i Älmhult uppger att hon fick vänta i åtta timmar på en ambulans. Detta trots att personalen från kvinnans trygghetslarm ska ha ringt SOS upprepade gånger.

I sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg skriver kvinnan att hon efter att ha fått ont i bröstet och svårt att andas fått hjälp av personalen från sitt trygghetslarm att ringa till SOS-alarm. De fick höra att en ambulans skulle vara framme hos dem ”om en liten stund”. Efter cirka en timme syntes ambulansen fortfarande inte till och personalen ringde då till SOS-alarm ännu en gång och fick samma svar som tidigare.

Vid det tredje samtalet från personalen till SOS-alarm som ringdes flera timmar senare var personalen arg och krävde att ambulansen måste komma på en gång eftersom att kvinnan hade så ont. När ambulansen slutligen kom hade det gått ungefär åtta timmar.

Älmhult

Behövde akut vård

Väl på sjukhuset konstaterades att kvinnan hade hjärtflimmer och även lunginflammation. Enligt ambulanspersonalen var kvinnan i behov av akut sjukvård för sina smärtor. Situationen var så allvarlig att kvinnan kunde ha avlidit om väntetiden skulle förlängts ytterligare.

IVO-anmäler SOS-alarm

Ambulansen hade de befunnit sig i Älmhult nästan hela dagen men inte fått något larm. I sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg skriver kvinnan att väntetiden medförde ett lidande för henne, och att hon vill klaga på kommunikationen mellan SOS-alarm och ambulansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älmhult

Mer i ämnet