Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lars Anders Johansson, presschef på IES, om koncernens syn på kritiken. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Svaret på kritiken mot IES: Vi hade en samsyn med myndigheterna

Uppdaterad
Publicerad

De nystartade skolorna inom Internationella engelska skolan, får alla kritik. Koncernen förklarar det med en ny lagtolkning – något som Skolinspektionen inte fullt ut köper.

Samtliga nystartade skolor inom Internationella engelska skolan, IES, bryter mot reglerna för att få bedriva undervisning på engelska, det visar SVT:s granskning.

Antingen för att mer än 50 procent av undervisningen sker på engelska, eller för att obehöriga engelskspråkiga lärare undervisar i språk, något som strider mot reglerna för att skolan ska få tillstånd att undervisa delvis på engelska.

SVT granskar engelskspråkiga skolor

Orsaken till kritiken är inte brister – utan att Skolinspektionen har ändrat sin tolkning av lagen, menar Lars Anders Johansson, presschef på IES.

– Vi har haft en samsyn med Skolinspektionen fram till 2022. Nu kommer vi följa deras nya tolkning av lagen, säger han.

Skolinspektionen: ”Vi har satt ner foten”

IES säger att de har lagt upp undervisningen så att max 50 procent av undervisningen får vara på engelska under elevernas hela skoltid, inte varje läsår.

Skolan säger också att Skolinspektionen aldrig har haft invändningar emot att de låtit utländska lärare utan svensk legitimation undervisa även i språk.

Skolinspektionen bekräftar att det är först i samband med de här granskningarna som de har satt ner foten kring hur många timmar av undervisningen som får vara på engelska i varje årskurs.

Oklart om utländska lärares behörighet granskats

Däremot tillbakavisar de att de tidigare godkänt att IES låtit utländska lärare undervisa även i språk.

I tidigare tillsynsbeslut från Skolinspektionen som SVT har gått igenom går det inte att utläsa om Skolinspektionen har kontrollerat om de lärare som undervisar i språk på IES har rätt behörighet.

Hör henne berätta om kritiken och lagtolkningen i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Bergqvist, enhetschef på Skolinspektionen, svara på tre frågor om undervisning på engelska. Foto: Maximillian Lynton/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar engelskspråkiga skolor

Mer i ämnet