Över 12.000 nyanlända hindras av bostadsbristen

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbristen är allvarlig och en grupp som drabbas hårt av bostadskrisen är de nyanlända. Vi har träffat Assad Madhar från Syrien som sitter och väntar, utan att kunna börja på SFI-undervisning.

Asaad Mahdar bor i en av Migrationsverkets lägenheter i Braås utanför Växjö. Han delar lägenheten med fem andra nyanlända män. Asaad borde ha flyttat när han fick uppehållstillstånd för några månader sedan, men på grund av bostadsbristen bor han fortfarande kvar. Han har också försökt hitta en lägenhet själv, men trots att han kan tänka sig att bo var som helst i landet, så har han inte lyckats.

– Jag har försökt hitta lägenhet via Blocket och privata hyresvärdar, men det är väldigt svårt, berättar Asaad.

Utan eget boende – ingen etableringsplan

Problemet är att utan en egen bostad, så får Asaad inte börja med några etableringsinsatser via Arbetsförmedlingen. Istället för att för att lära sig språket, komma in i samhället och kunna få ett arbete, så kan Asaad bara vänta sysslolös och hoppas att bostadsproblemet ska lösa sig.

Asaad är inte ensam om att inte hitta någon lägenhet. Just nu finns det över 12 000 personer i landet som är kvar i Migrationsverkets mottagningssystem på grund av att de inte finns lägenheter. Bara i Kalmar län är det nästan 700 personer och i Kronobergs län drygt 400 personer.

Micael Nilsson på Boverket har skrivit en rapport om nyanländas boendesituation och beskriver läget som väldigt allvarligt.

– Det försenar integrationen och etableringen i Sverige. I värsta fall skapar det utanförskap, säger Micael Nilsson.

Vill inte klaga

I dagsläget väntar en nyanländ som fått uppehållstillstånd i genomsnitt 113 dagar på en lägenhet. Många har fått vänta uppemot ett halvår.

Asaad Mahdar vill inte klaga på sin situation. Han är tacksam över att vara i Sverige. Livet här är så mycket bättre än i det krigsdrabbade Syrien. Men samtidigt finns en frustration, för han vill kunna bidra i samhället. Och under tiden han väntar försöker han ändå lära sig svenska.

– Jag kan inte så många ord på svenska, säger han först på engelska.

Sedan börjar han prata svenska.

– Jag kan bara prata lite svenska, eftersom jag lär mig från internet, eller från en bok som jag har lånat från biblioteket, säger han.

Etableringsinsatser

Efter att man fått uppehållstillstånd har man enligt lag rätt till ett antal etableringsinsatser. En av dem är hjälp med att hitta boende. Därefter kan den nyanlända börja på SFI-undervisning och få en etableringsersättning. Tillsammans med Arbetsförmedlingen upprättas en etableringsplan. Det är Arbetsförmedlingen som samordnar etableringsinsatserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.