Anna Nilsson, som personalofficer på Ing 2 Foto: SVT/Clary Kroon

Försvaret vill locka nya medarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs mer personal inom försvaret. Men rekryteringen är inte helt lätt.

– Eftersom det inte finns något regemente i Växjö så är det viktigt för oss att komma hit och visa våran verksamhet och prata om det nya utbildningssystemet, säger Anna Nilsson, som personalofficer på Ing 2.

Dagen i Växjö gick ut på att visa hur de olika aktörerna jobba tillsammans vid kris och fånga intresserade. Hans Karlsson var dagens projektledare.

– Enda sedan vi lade värnplikten i så kallad malpåse så bygger försvarsmaktens rekrytering på frivillighet, så det är jätteviktigt för oss att rekrytera här idag, säger han.

Svårt att fylla deltiderna

Försvarsmakten planerar att rekrytera 4000 personer varje år. Till heltidstjänsterna lyckas man rekrytera, men deltidstjänsterna är svåra att fylla.

– Det kan bero på att det ibland är lite svårt att kombinera med sitt yrke eller sina studier, men vi jobbar på att det ska vara enkelt. En deltidstjänst i försvaret innebär att du tjänstgör ungefär 15 dagar om året, säger Anna Nilsson.

Personal i försvaret

Försvarsmakten består av heltidsanställda, deltidsanställda och Hemvärnets personal. Tillsammans är de totalt 52 325 personer. Av dem är 3769 anställda på deltid som gruppbefäl, soldater och sjömän.

Hemvärnsavtal – hemvärnssoldater är inte anställda utan har ett hemvärnsavtal med Försvarsmakten.

Källa: Försvarsmakten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.