Svårt att stoppa mc-buller – lätt att byta ut ljuddämpare

Publicerad

Motorcykelsäsongen är i full gång och det innebär många motorcyklar på våra vägar. Men vissa låter betydligt mer än andra. Det beror oftast på att ägaren bytt ut ljuddämparen, vilket är väldigt lätt att göra.

En motorcykel får enligt lag inte låta mer än 103 decibel. Men ändå är det vanligt att de låter betydligt mer. Polisens bilinspektör Jeremy Siebolds uppskattar att ungefär varannan motorcykel inte håller sig under den tillåtna bullernivån.

MC-buller kan ge böter 

Om en motorcykel låter för mycket kan polisen bötfälla föraren och förelägga en kontrollbesiktning om ljuddämparen är utbytt. Då måste fordonet genomgå en besiktning på nytt hos bilprovningen och klara de godkända bullernivåerna. 

Lätta att modifiera ljuddämparen 

Många mc-förare vill ha en motorcykel som låter högre än vad lagen tillåter eftersom det höjer körupplevelsen. Eftersom det är väldigt lätt att modifiera ljuddämparen är det svårt att få stopp på mc-bullret. 

– Om man gör det på den befintliga ljuddämparen tar det oftast bara några minuter. Att byta ut hela ljuddämparen tar mindre än en timme, säger Jeremy Siebolds, bilinspektör vid polisen i Kronoberg. 

I klippet visar Jeremy Siebolds vilken del på motorcykeln som byts ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.