Foto: TT

Svårt att upptäcka försäljning av tjuvfiskad sjöfisk

Uppdaterad
Publicerad

Försäljning av tjuvfiskad fisk från våra sjöar kan vara svårt att upptäcka och stoppa. Speciellt när det gäller mindre mängder fisk som säljs direkt till butiker eller restauranger, menar Livsmedelsverket.

Tjuvfiskad fisk eller kräfta som kommer ut på marknaden är ett problem som Livsmedelsverket känner igen.

– Det svåraste att upptäcka är om fisken kommer ut på marknaden direkt efter fångstillfället. Privatpersoner har rätt att sälja fisk i små partier och då är det väldigt svårt att upptäcka om fisken skulle vara olagligt fångad, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelverket.

Jobbar ihop med kommunerna

Livsmedelsverket jobbar ihop med kommunerna med att kontrollera livsmedel som säljs av grossister eller till exempel butiker och restauranger. Och när det handlar om försäljning av större partier fisk, som till exempel grossister eller fiskaktioner, är det också lättare att spåra var fångsten kommer ifrån.

LÄS MER: Här hittades tjuvfiskarnas jättenät

– Då ska man kunna visa papper på vilken sjö fisken är fångad och att restriktionerna som gäller där är följda, säger Louise Nyholm till SVT Nyheter Småland.

Fiskereglerna kan skilja sig mellan sjöarna och det är länsstyrelserna och fiskerättsägarna man kan kontakta om man undrar vad som gäller om man vill köpa fisk från en specifik sjö.

”Vi har varit naiva”

Händer det ofta att ni upptäcker försäljning av tjuvfiskad fisk eller kräfta?

– Vi har varit generellt dåliga på kontrollen och tyvärr naiva när det gäller fusk med mat. Det är något vi börjat jobba mer med de senaste åren och därför har vi också börjat att upptäcka mer, säger Louise Nyholm.

LÄS MER: Så jobbade tjuvfiskeligan

Havs- och vattenmyndigheten, HAV, är den myndighet som spåra fisken som fångats i havet och som säljs i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.