Här simmar den svarta svanen – mobbad av sina kompisar

Publicerad

För några veckor sedan skymtades en svart svan i Västervik. Nu ses den simma omkring i skärgården och leta kompisar – men det verkar inte vara helt enkelt.

Patrik Waernbaum, som har en lång erfarenhet av naturfilm, filmade svanen utanför Västervik. Han menar att det är tydligt att svanen, förutom sin ovanliga färg, inte passar in:

– Det ser ut som den känner sig ensam och söker sig till andra svanar.

Västervik

Daniel Bengtsson är fågelskyddsansvarig på BirdLife Sverige. Han berättar att detta är ett vanligt beteende bland fåglar, att liknande arter ofta ”mobbas ut” när de befinner sig i ett annat habitat.

– Vi känner ju till ”den fula ankungen”, och detta blir ju ganska nära.

Rymt ur fångenskap

Den svarta svanen lever naturligt i Australien och på Nya Zeeland. I Europa är vi vana vid att svanarna är vita och de få svarta svanar som finns här finns ofta i fångenskap och de i det vilda antas vara rymlingar. Det är inte heller första gången de observerats ute i det fria i Sverige, utan det händer med ett par års mellanrum.

Därför väcker besöket inte jättestort intresse hos fågelkännare.

– Vi ornitologer tycker inte det är jättespännande, det är noll sannolikhet i att den kommit hit från Australien, säger Daniel Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet