Svartbäcksmåla kan bli årets skidanläggning

Publicerad

Skidanläggningen i Svartbäcksmåla i Nybro kommun är en av tre anläggningar som nominerats till årets skidanläggning. Utmärkelsen delas ut av Svenska skidanläggningars organisation, SLAO. Vinnaren koras den 17 maj.

I nomineringen från SLAO står det följande:

”Med ett geografiskt läge, i ett område där fjällen bara syns i människors minne, levererar Svartbäcksmåla år efter år en livskraftig skidanläggning i gott samarbete med Nybro kommun. Tack vare sin satsning på vidareutbildning av ledare kan de återigen erbjuda skidskola. I år när anläggningen fyller 40 år är det många som haft Svartbäcksmåa som inkörsporten till sin skidåkning.”

Stort ideellt arbete

Skidklubben i Nybro, Nybro ski, är föreningen som sköter längdskidspåren och det ligger ett stort ideellt arbete bakom. Totalt har föreningen drygt 800 medlemmar.

– Det här är helt föreningens arbete. Det är ju en fantastisk folkrörelse med det ideella engagemanget. Under vinterhalvåret kan vi lägga fem- sex timmar per dag bara med spårarbetet. och tänk de som sitter i pisten vid två på natten eller går upp tidigt för att dra igång snökanonerna,  säger Thommy Eventorn ordförande i Nybro ski.

Stort upptagningsområde

Varför tror du att ni blivit nominerade?

– Jag tror mycket beror på vår geografiska placering där det inte finns några anläggningar. Vi ligger långt söderut och har ett stort upptagningsområde. Klubben har ett bra sätt att organisera sig och ett djävlar anamma, säger Thommy Eventorn.

Konstsnö avgörande

I 24 år har Svartbäcksmåla haft sin anläggning där konstsnön är en avgörande faktor.

– Vi lever ju på konstnö. Men när det kommer natursnö så brukar vi öppna spår med enbart natursnö också. Men senast vi kunde ha lite längre naturspår öppna var nog 2012 för vintrarna är ju som de är här i södra Sverige, säger Thommy Eventorn.

Han säger också att de genom åren fått mycket beröm för sina spår och att föreningen till och med har medlemmar i andra länder, som i Tyskland och i Danmark. Engagemanget i föreningen beskriver han som avgörande för framgången. Men efter vinterhalvåret ser han till att ladda inför kommande säsong.

– Man pustar ut när det blir april och man får vila några månader men sen går det till augusti sen är man sugen igen, säger Thommy Eventorn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nybro

Mer i ämnet