Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel:
– Vi har känt till under en längre tid att att man kan lyckas använda mobiltelefoner för att störa ut larmetiketter som vi använder i handeln mot stölder och snatterier, säger Per Geijer.
– Problemet är inte så stort och det är ett osäkert sätt att stjäla varor på, eftersom det larmar ibland och ibland inte. Detta gör att vi inte har så mycket stölder på det här sättet. Det finns betydligt säkrare sätt som kriminella använder sig av för att stjäla varor i större omfattning.
Ett allvarligt brott
Per Geijer på Svensk Handel säger att deras medlemmar har haft personer i butiken som har testat att stjäla på det här sättet och att det kanske kommer att öka nu när det är mer allmänt känt. Mobiltelefonen är dessutom lättillgänglig.
– Men det är fortfarande ett allvarligt brott att gå ut med en vara man inte betalat för, poängterar säkerhetschef Per Geijer.
Det man ska var uppmärksam på som butiksägare är kunders beteenden i närheten av larmbågarna, för att undvika sådana här stölder, råder Per Geijer.
Justera tekniken
– Nu ska vi fortsätta kontakten med våra leverantörer av larmsystemen för att säkerhetsställa att vi har koll på problematiken och om det behövs göra justeringar i tekniken, så att mobiltelefonerna inte kan störa ut på det här sättet, säger Per Geijer till Smålandsnytt.
Detta är Svensk Handel
Svensk Handel arbetar med näringspolitik och arbetsgivarfrågor för Sveriges handelsföretag.
Svensk Handel har drygt 12 000 medlemsföretag med sammanlagt 23 000 arbetsplatser, där 300 000 människor är verksamma inom parti- och detaljhandel.