SVT fick följa med in i en knarkfabrik Visa alla (2)
Visa alla (2)

Svenskar odlar knark som aldrig förr

Uppdaterad
Publicerad

Knarksäljare nöjer sig inte längre med att odla cannabis i garderoben eller i ett ödehus. Nu frodas ofta marijuanan i större skala.

Odling i svenska skogar. Odlingar i villor och lägenheter. Odlingar dumpade i en sjö eller i en kanot. Medierapporteringen om marijuanafynd och dömda odlare är ständigt aktuell.

Antalet anmälda fall av narkotikatillverkning i Sverige har nästan fyrdubblats sedan år 2000 – från 148 fall till 655 förra året. Rikskriminalpolisen är övertygade om att en betydande del av marknaden mättas av inhemska odlare.

Marknaden för marijuanarökning har etablerats sedan perioden med de stora vietnamesiska odlingarna i Småland, Skåne och Örebro län för fyra år sedan. Det var 2008 som det avslöjades att cannabisodlare med vietnamesiskt ursprung varit verksamma i bland annat Småland.

Stor efterfrågan

Efterfrågan på cannabis är onekligen stor. Tullen ökar sina smuggelbeslag – både till antal och mängd, därmed verkar alltså inte Sverige vara helt självförsörjande.

-I och med att marknaden blivit så stor börjar utländska intressenter smuggla in marijuana, eftersom de vet att marknaden är större och att det finns pengar att hämta, säger Stewe Alm som är narkotikaansvarig på rikskriminalpolisen.

Men cannabisimporten är betydligt mindre än marknadens storlek, enligt Rikskriminalpolisen. Odlingsutrustning är enkel att få tag på och omöjligt att åka fast för, fröna likaså. Det är först när cannabisfrön kommer upp ur jorden som det klassas som narkotika.

Inte prioriterat

Fram till 2008 storsatsade polisen mot cannabisodlingen genom ett nationellt projekt. Då försökte polisen kartlägga aktörer på marknaden, och passade också på att informera grannar om hur man upptäcker olaglig odling.

I dag handlar istället polisens prioriterade område inom narkotika inte om cannabis, utan till exempel om kokain och amfetamin.

* Cannabis är ett samlingsnamn för marijuana, hasch och cannabisolja. I Sverige är hasch vanligast.

* Fler män än kvinnor använder cannabis, de flesta mellan 16 och 29 år. Men förhållandevis få svenskar missbrukar cannabis jämfört med i många andra europeiska länder.

* Cannabis kan bland annat utlösa latenta psykiska sjukdomar, orsaka allvarliga psykiska sjukdomar samt försämra minnesförmågan och inlärningsförmågan.

* Enligt en ny studie riskerar ungdomar som använder cannabis regelbundet under lång tid att få sämre IQ. Försämringen är permanent.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cannabisodlingar allt vanligare

Mer i ämnet