Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sven-Olov Daunfeldt svara på tre frågor kring företagens oro i klippet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svenskt Näringsliv: Mörk prognos för företagen i Småland

Publicerad

Företagen i landet ser mörkt på framtiden vad gäller försäljning och framtida investeringar. Företagarna i Kronoberg och Kalmar län tillhör dem som just nu är deppigast i landet.

– Jag är inte överraskad över resultatet, vi går tuffare tider till mötes, säger Ulrica Bennesved regionchef på Svenskt Näringsliv.

I Svenskt Näringslivs nya konjunkturprognos målas en dyster bild upp. Enkätsvar från företagen runt om i landet visar att det bara var under finanskrisen år 2008 och under pandemin år 2020 som man haft en mer pessimistisk syn på framtiden.

I Kronoberg och Kalmar län svarar just nu en majoritet av företagen att det närmaste året kommer att bli sämre än det föregående, och många tror att det kommer leda till att anställda får gå.

– Jag är inte överraskad över resultatet, vi går tuffare tider till mötes. Ofta är Kalmar län lite tidigare in i lågkonjunktur, jämfört med Kronoberg, som har väldigt mycket exportindustri, säger Ulrica Bennesved regionchef på Svenskt Näringsliv.

Kommer tvingas sparka

I Kronoberg och Kalmar län har 272 företag svarat på en enkät om hur situationen är just nu och på hur man ser på framtiden. I båda länen uppger en tredjedel av företagen att man tror att försäljningen kommer vara lägre de närmaste tolv månaderna.

En fjärdedel av företagen säger att investeringarna i företaget kommer vara lägre, och var femte företag säger att man kommer behöva göra sig av med folk det närmaste året.

Sedan 2008 har Sveriges företagare bara sett så här mörkt på framtiden vid två tillfällen, vid starten av pandemin, och under finanskrisen 2008.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Clas Birgersson på Biwi Bygg ser optimistiskt på framtiden för byggbranschen, trots att Svenskt Näringsliv spår att det blir tuffa månader framöver. Foto: Kajsa Oscarson / SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Företagens framtidstro

Mer i ämnet