(SD) vill att alla läkare ska få möjlighet att forska

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill att alla läkare ska ha rätt att arbeta heltid. De ska också erbjudas möjligheten att forska. I Kalmar vill Sverigedemokraterna att Lunds universitet får 20 extra läkarplatser, som ska vara stationerade i Kalmar.

Det är ont om läkare i primärvården. Läkarförbundets rekommendationer på 1 500 patienter per läkare når inget av våra landsting upp till. Vad gör ditt parti åt det?

Bo Karlsson, Claus Zaar, Mattias B Johansson (SD), Landstinget Kalmar: Ökad samverkan mellan hälsocentraler som blir självförsörjande med primärvårdsläkare genom bättre utbyte. Primärvårdsläkare ska tjänstgöra minst två veckor varje år vid akuten, ökar attraktionskraften.

Smålands politiker om vården

Samuel Godren (SD), Landstinget Jönköping: För att få en långsiktig lösning måste antalet utbildningsplatser på läkarlinjen ökas. Vi behöver fler läkare.

Många miljoner går till hyrläkare, så kallade stafettläkare, för att klara vården. Vad gör ditt parti för att få fler läkare till fasta tjänster och få bort hyrläkare?

Bo Karlsson, Claus Zaar, Mattias B Johansson (SD), Landstinget Kalmar: Rekrytera de svenska läkarstudenter som studerar utomlands. Arbeta för att Lunds universitet får 20 extra utbildningsplatser, stationerade till Kalmar. Endast centralt administrerad hyrläkarrekrytering.

Samuel Godren (SD), Landstinget Jönköping: Det är viktigt att scheman tar hänsyn till läkares önskemål om arbetstid. Möjlighet till forskning och personlig utveckling ger en attraktivare arbetsgivare. För att lösa grundproblemet arbetar vi för fler utbildningsplatser.

Är det rimligt att människor som fått en cancerdiagnos ska behöva vänta länge för att få behandling? Vad gör ditt parti för att minimera väntan på cancerbehandling?

Bo Karlsson, Claus Zaar, Mattias B Johansson (SD), Landstinget Kalmar: Översyn av tiderna för olika moment i behandlingen, så att tiden för varje moment på så sätt kan förkortas och resultera i kortare väntetider för cancerpatienter.

Samuel Godren (SD), Landstinget Jönköping: Det är inte rimligt! Vi arbetar för fler screeningprogram för olika cancertyper, för att få en tidigare upptäckt. Genom tidig upptäckt kan även cancerbehandlingen sättas in i tidigare. Nationella cancercentra behövs.

Många undersköterskor går i pension inom en snar framtid. Redan nu är bristen stor på undersköterskor inom äldreomsorgen. Vad gör ditt parti för att få fler att utbilda sig och arbeta som undersköterskor?

Bo Karlsson, Claus Zaar, Mattias B Johansson (SD), Landstinget Kalmar: Alla niondeklassare ska få träffa ett team av vårdpersonal på en halvdag, med möjlighet till prova-på-vecka. Ökad vägledning och stöd under gymnasietiden, med möjlighet till feriearbete.

Samuel Godren (SD), Landstinget Jönköping: Alla som vill ska ha möjlighet att arbeta heltid. Vi arbetar också för att det ska finnas naturliga karriärvägar inom förvaltningen. Det bör även finnas möjlighet att bygga på utbildningen parallellt med arbetet, till exempel till sjuksköterska.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smålands politiker om vården

Mer i ämnet