Visa alla (4)
Visa alla (4)

Sveriges äldsta träkyrka

Uppdaterad
Publicerad

För ungefär tio år sedan fick Granhultsborna veta att deras träkyrka i Uppvidinge kommun är Sveriges äldsta träkyrka.

– Vi har alltid vetat att den är unik vår kyrka. Men att den var Sveriges allra äldsta visste vi inte förrän den undersökts med kol 14-metoden, säger Gunvor Antonsson och Maja Axelsson när de visar runt i Granhults kyrka.

Först daterades kyrkan till 1220.

– Men sedan kom de fram till att den kan vara ännu äldre, kanske från 1217, säger Gunvor Antonsson.

Varför tror du att just den här kyrkan har blivit kvar när så många andra rivits?
Det var väldigt många envisa småbönder häromkring. De ville inte vara med när Tegnér byggde en Tegnérlada i Nottebäck. De samlade till och med ihop pengar för att slippa hjälpa till med byggandet av ladan i Nottebäck.

Bönderna ägde därefter kyrkan själva och prästen i Nottebäck fick komma dit för att hålla gudstjänst. Och det är fortfarande invånarna som äger kyrkan. De hjälps åt med städning, klockringning och är gudstjänstvärdar.

– Vi hoppas att de yngre vill ta vid även när vi slutar, säger Maja Axelsson.

Sprinklersystemet kom för två år sedan, och det fick Granhulrsborna kämpa för.

– Det var svårt att få igenom en sådan förändring i kyrkan eftersom den är så gammal. Men vi är glada för att det till slut blev av. Vi vill ju inte att kyrkan ska bli ett museum utan att den ska användas, säger Gunvor Antonsson.

Juni, juli augusti hålls det helgmålsbön i kyrkan varje vecka. På julafton är det midnattsmässa på lucia kommer Nottebäcks församlings luciatåg hit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#sommarturen

Mer i ämnet