Västerviks-, Kalmars och Oskarshamns sjukhus bland de bästa i Sverige. Foto: SVT

Sveriges bästa sjukhus finns på ostkusten

Uppdaterad
Publicerad

Västerviks sjukhus har utsetts som Sveriges bästa mellanstora sjukhus 2017 av tidningen Dagens Medicin. Ytterligare två av de bästa finns på ostkusten.

För andra året i rad har sjukhuset i Västervik utsetts till Sveriges bästa mellanstora sjukhus med förlossningsverksamhet.

– Det är nästan ännu roligare att vi får utmärkelsen en andra gång. Det är ett bevis på den kvalitativt goda vård som vårt sjukhus erbjuder. Men framför allt är det är frukten av ett mångårigt systematisk förbättringsarbete där samtliga våra medarbetare är delaktiga, säger sjukhuschef Henrik Holmberg.

Västerviks sjukhus ligger topp i landet på att förebygga trycksår, att ha minst överbeläggningar och väntetider.

Tre småländska sjukhus i topp

Men det är inte bara Västervik som hamnar i topp ur småländskt perspektiv. Länssjukhuset i Kalmar och Oskarshamns sjukhus hamnar högt. Oskarshamn är det tredje bästa mindre sjukhuset utan förlossningsverksamhet i Sverige.

– Det är med stolthet jag kan se att våra sjukhus fortsätter hålla sina starka ställningar. Sammantaget är sjukhusen i Kalmar län bland de allra bästa i landet. Detta visar också på ett väl fungerande sjukvårdssystem.

– Alla landstingsverksamheter ska därför känna sig delaktiga i de höga betyg våra sjukhus får. Ett speciellt grattis till Västervik som återigen är etta i sin klass, säger landstingsdirektör Ingeborg Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.