Foto: TT

Fler regionala nyhetsprogram men färre sändande orter

Uppdaterad
Publicerad

19 regionala nyhetsprogram blir 21 och journalisterna blir fler. Sammanlagt ska SVT ha redaktioner på 33 orter. Så förändras SVT:s regionala nyheter.

Se hur samtliga regionala redaktioner påverkas ort för ort

Idag fattade SVT:s företagsledning beslut om en ny organisation för den regionala nyhetsverksamheten. Beslutet innebär att journalisterna blir fler, och att dagens 19 regionala nyhetssändningar blir 21, men samtidigt att antalet utsändningsorter blir färre. Alla regionala nyhetsprogram kommer  i framtiden att sändas ut från Umeå, Falun, Stockholm, Norrköping, Göteborg och Malmö.

Regionalutredningen

– Vi gör förändringen för att kunna satsa ännu mer på lokal journalistik och för att bättre spegla Sverige som det ser ut idag, säger SVT:s vd Eva Hamilton.

Beslutet är grundat på en publicistisk översyn av SVT:s regionala nyhetsverksamhet. Den nya organisationen träder i kraft i januari 2015.

– Sverige har förändrats dramatiskt, inte minst demografiskt, sedan SVT byggde upp sin regionala nyhetsorganisation på 1970-talet. Vi kan inte längre leva kvar i en organisation som inte speglar det moderna Sverige. Nu lägger vi grunden för ett nyhetsutbud som blir mer lokalt och därmed angeläget för fler. De regionala nyheterna är ett av SVT:s viktigaste uppdrag och det är vår skyldighet att säkra att de är relevanta för hela befolkningen också framgent, säger Eva Hamilton.

Följande förändringar görs:

* SVT får två nya regionala nyhetsprogram i Helsingborg och Södertälje, en ökning från 19 till 21 program. Samtidigt förstärks till exempel Uppsala, Eskilstuna och Östersund, som hittills behandlats som editioner av 19.15-sändningen.

* SVT Nyheter kommer att etablera redaktioner på fler orter – en ökning från 27 till 33. Förutom Helsingborg och Södertälje blir även Borås och Linköping nya orter på SVT:s Sverigekarta. Dessutom öppnar SVT lokalredaktioner i Göteborgs och Stockholms ytterområden (som exempelvis Angered och Tensta).

* Fler journalister. 30 tjänster som idag är uppbundna av utsändning av program omvandlas till journalisttjänster. Dessutom tillförs sju nya journalisttjänster.

* Programledare kvällstid på vardagar kommer att finnas på alla orter som har programledare i dag.

* SVT Nyheter och Sport, Sveriges största nyhetsredaktion, skapar samtidigt en gemensam nyhetsledning med ansvar för att dagligen knyta ihop det publicistiska arbetet över landet och göra hela Sverige synligt i riksnyheterna.

* Teknik för tv i broadcast och teknisk studiopersonal kommer att finnas på sex orter. Härifrån kommer alla regionala nyehter att sändas ut: Umeå, Falun, Stockholm, Norrköping, Göteborg och Malmö.

– De fem senaste åren har vi frigjort mer och mer resurser till journalistiken. Det har lett till fler egna nyheter och större genomslag. Vår uppgift är att nå alla i Sverige med relevanta nyheter – lokalt och nationellt, säger Olov Carlsson, divisionschef för nyheter och sport på SVT.

– Vi kommer att fokusera på såväl snabb som fördjupande regional och lokal journalistik där publiken finns, både i tv-rutan och online, och fortsätter att överföra resurser från teknisk utsändning till journalistisk kraft, helt i linje med den strategi vi haft de senaste åren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionalutredningen

Mer i ämnet