Foto: TT

Systembolaget börjar erbjuda hemleverans i Kalmar och Kronoberg

Publicerad

I september börjar Systembolaget leverera drycken ända hem till kundens dörr i Kalmar- och Kronobergs län.

Att få varor hemlevererade från Systembolaget har varit möjligt i andra delar av landet tidigare och nu är det Kronobergs-  och Kalmar läns tur. I Kronobergs län kommer delar av länet få den här möjligheten den 6 september, det handlar om Markaryd, Strömsnäsbruk, Lidhult och Traryd. Men från och med 27 september ska tjänsten finnas i hela Kronobergs län och då införs det även i Kalmar län.

– Det är ju många som undrar varför vi gör det här, men vi försöker följa det som kunderna vill ha och nya köpbeteenden. Sen är det lika viktigt att försäljningen även vid hemleverans sker på ett ansvarsfullt sätt, säger Stefan Bäckman, försäljningschef e-handel, Systembolaget.

Utbildat chaufförer

Systembolaget samarbetar med en leverantör som i sin tur utbildat sina chaufförer i vilka försäljningsregler som ska följas och kontroller kommer göras för att säkerställa att ålderskontrollerna sköts.

Hemleverans infördes på försök 2012, men 2019 tog Riksdagen beslut att det ska införas i hela landet.

– När pandemin kom så ökade e-handeln drastiskt och mycket snabbt. Vi fick lägga fokus på att hantera det, det gjorde att andra län fick vänta på att få hemleverans införd, säger Stefan Bäckman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.