När rälsen böjer sig i värmen kallas det för solkurva. Foto: Arkivbild SVT

Tågsträckor stängs av på grund av värmen

Uppdaterad
Publicerad

Tågsträckorna mellan Linköping-Kalmar, Linköping-Västervik och Berga-Oskarshamn stängs tillfälligt av med anledning av värmen och den stora risken för solkurvor. Trafiken väntas återupptas först nästa vecka.

Avstängningen, som gäller både persontrafik och godstrafik, träder i kraft från och med den 25 juli. Trafikverkets prognos är att sträckorna öppnar för trafik tidigast måndag den 30 juli.

– Vi gör detta som en säkerhetsåtgärd då vi bedömer att risken för solkurvor för närvarande är stor. Det är därför Trafikverket tar beslutet att tillfälligt stänga de aktuella sträckorna fram tills dess vi ser att temperaturen sjunker, säger Linda Corsvall, tf presschef på Trafikverket i ett pressmeddelande.

Bussar ersätter vissa avgångar

Resenärer uppmanas kontakta sina respektive tågbolag för mer information. Vissa av tågen ersätts med buss, meddelar persontrafiksoperatören Transdev.

SMHI utfärdade den 19 juli en klass 2-varning för extremt höga temperaturer i Kalmar län förutom Öland. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen och dagstemperaturer på minst 30 grader väntas åtminstone till fredag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer