Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Får vänta ganska lång tid ibland”. Tågföreningarna gör att många resenärer som ska vidare i landet får sitta och vänta på stationen i Alvesta. Foto: SVT

Tågen i Alvesta bland de mest försenade – drygt 3 500 timmar under 2023

Publicerad

Alvesta är efter Hässleholm den station utanför storstäderna som är mest drabbad av försenade tåg. Det visar siffror från Trafikverket som SVT sammanställt. För Region Kronoberg är siffrorna ingen överraskning.

– Alla är ju informerade om läget och vi har ju pratat med Trafikverket och SJ när vi träffat dem i olika forum, säger Carina Bengtsson (C) som är ordförande i trafiknämnden i Region Kronoberg, till SVT Småland.

Det var SJ:s snabb- och fjärrtåg som orsakade det mesta av väntetiden i Alvesta. Det handlar om nästan 2 000 timmar av de totalt 3 665 förseningstimmarna under 2023.

Tror att förseningar gör att fler väljer bilen till Alvesta

Enligt Carina Bengtsson är det förseningarna på tågen mellan Stockholm och Malmö/Köpenhamn som ställer till det mest. Särskilt för pendlare som ska vidare med Krösa- eller Öresundståg och missar sina anslutningar.

– Många som ska vidare, som kommer från Växjö-hållet i alla fall, kör bil till Alvesta i stället för de vågar inte chansa och riskera att bli stående i Alvesta när tåget från Stockholm eller Malmö blivit försenat, säger Carina Bengtsson.

Öresundstågens punktlighet har förbättrats

Öresundstågen var förra året drygt 600 timmar försenade, även om siffror från Region Kronoberg visar att deras punktlighet har förbättrats.

Men eftersom Öresundstågen varit mer försenade tidigare år, är Carina Bengtssons känsla att resenärerna tilltro till dem ändå är låg.

– Jag vet till och med de som kör ner till Kastrup för att de inte litar på tågen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.