Strax norr om Målilla vid en järnvägsövergång skedde olyckan. Foto: Privat/SVT Nyhetsgrafik

Tågolycka utreds som sabotage

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utreder nu om tågolyckan där ett tåg kolliderade med en stillastående bil utanför Målilla var ett sabotage.Räddningstjänsten såg en person lämna området när de kom till olycksplatsen.

Det var vid på onsdagskvällen som ett Kustpilen-tåg i full fart krockade in i en tom bil som stod på den obevakade järnvägssövergången norr om Målilla.

Ingen av tågpassagerarna skadades, men tåget smällde in rejält i bilen som sköts fram längs spåret flera meter. Efteråt ställdes alla tåg mellan Berga och Hultsfred in under resten av kvällen.

Olyckor på Tjust- och Stångådalsbanan

Bilen var stulen

Polisen utreder nu händelsen och har upprättat en anmälan om sabotage mot järnväg och tillgrepp av fortskaffningsmedel. Bilen som stod på spåren var stulen i Målilla någon dag innan och föraren hade flytt fältet.

I samband med att räddningstjänsten kom till platsen såg man en person i närheten av spåren, som sedan försvann.

– Strax innan de kommer fram till vägen där man tar in mot järnvägsövergången så kommer det upp en person ur en liten skogsdunge och går ut på vägen. Men personalen var mer inriktade på olyckan, och reflekterade inte vidare över det, säger Leif Wigren, räddningsledare och yttre befäl på Hultsfreds räddningstjänst.

Letar fingeravtryck

Polisen har nu tagit bilen i beslag och kommer att genomföra undersökningar efter bland annat fingeravtryck. Man har även hållit en del förhör, bland annat med ägaren till den stulna bilen.

Bilen stod med lysena på och med ena framdörren öppen när den kördes på av tåget. Järnvägsövergången är tydligt utmärkt och banvallen ligger på ett krön dit vägen går upp.

Vad är det som talar för att det här är ett sabotage och inte någon form av olyckshändelse?

– Det står en en bil på spåret som sen anmäls stulen, och vi vet inte vem som kört den dit. En personlig reflektion är väl att om man skulle hamnat precis på rälsen så kanske man skulle försöka skjuta bort bilen, säger Anders Pernius, ansvarig utredare på polisen i Oskarshamn.

Sabotage är ett brott med fängelse i straffskalan.

– Sabotage mot järnvägen är allvarligt. Det var 24 passagerare och 2 personal ombord på tåget, och det kunde ju ha hänt något mycket värre, säger Anders Pernius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olyckor på Tjust- och Stångådalsbanan

Mer i ämnet