Här syns de krossade rutorna på tåget som krockade med ett träd under fredagsmorgonen. Foto: Kalmar länstrafik

Tåg kolliderade med träd – en person till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen krockade ett tåg med ett träd på sträckan mellan Hultsfred och Berga. En person fick uppsöka sjukhus med lindriga skador.

Enligt Kalmar länstrafiks biträdande trafikdirektör Martin Åkerberg var det mellan Mörlunda och Berga på Stångådalsbanan som ett träd fallit och hängt ut över spåret under fredagsmorgonen.

– Trädet slår i tågets front och krossar rutorna på ena sidan i nästkommande vagn där en resenär fått lindriga skador av glassplitter. Totalt befann sig tre resenärer ombord.

Olyckor på Tjust- och Stångådalsbanan

Den skadade resenären kunde på egen hand uppsöka vård. Tåget kunde ta sig till Berga men måste stanna där. Tågtrafiken på sträckan beräknas vara inställd och ersättas med buss fram till klockan 16.

Riktar kritik

Kalmar länstrafiks biträdande trafikdirektör Martin Åkerberg ifrågasätter att sträckan var öppen för trafik på grund av den starka blåsten och de tidigare problemen med trädsäkring på Stångådalsbanan.

– Trafikverket hade redan igår ställt in trafik mellan Linköping och Västervik på Tjustbanan fram till måndag. Men Stångådalsbanan har varit igång. Det kostar oss mycket pengar att reparera tågen som skadas av träd och det händer flera gånger varje år, säger Martin Åkerberg, biträdande trafikdirektör Kalmar länstrafik.

Tidigare problem med trädpåkörningar

Trädpåkörningar på Tjust- och Stångådalsbanan är inte ovanliga. Resenärer har tidigare drabbats av förseningar och fordon på sträckan har tvingats tas ur trafik på grund av att tåg kört på träd.

Enligt Trafikverkets presstjänst sa deras prognos att det just på Stångådalsbanan inte skulle blåsa så kraftigt att trafiken behövde ställas in.

SVT har sökt Trafikverket för en kommentar men inte fått svar.

Se i klippet nedan, Trafikverkets presschef Bengt Olsson, förklara varför man inte har tagit bort träd längs med rälsen när SVT frågar i februari 2023.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt myndighetens uppskattning beräknas arbetet med att ta bort träden längs sträckan kosta ca 4 miljoner kronor per mil. Räknar man in båda järnvägarna hamnar summan på strax över 140 miljoner kronor. Pengar som Trafikverket inte kan lägga på sträckan i nuläget. Foto: SVT/Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olyckor på Tjust- och Stångådalsbanan

Mer i ämnet