Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi är hårt drabbade av trädpåkörningar, och vi har varit det i flera år, säger Katharina Seijsing, tågchef på Kalmar länstrafik. Foto: William Frykfeldt/SVT

Efter trädpåkörningarna – tågbrist på Tjust- och Stångådalsbanan

Publicerad

Efter urspårningen utanför Hultsfred dagarna innan jul har SVT tittat närmare på Tjust- och Stångådalsbanan, en järnväg som inte har trädsäkrats. Tre av tio tåg är i dag ur trafik på grund av trädpåkörningar på banan – en situation som börjar bli allt mer ansträngd för trafikbolaget.

– Vi är hårt drabbade av trädpåkörningar, och vi har varit det i flera år. Trädsäkring är en åtgärd som skulle göra stor nytta om vi fick till, säger Katharina Seijsing, tågchef på Kalmar länstrafik.

– 250 trädpåkörningar på fem år är mycket för den här trafiken, säger hon.

Kalmar

Tågbrist efter trädpåkörningar

I dag är tre av tio tåg som trafikerar Tjust- och Stångådalsbanan ur trafik på grund av trädpåkörningar. För att tidtabellen ska gå ihop behövs sex tåg. Verkstaden i Kalmar kan utföra vissa reparationer, men skador som är mer omfattande tas ofta om hand av andra verkstäder i landet.

Y2 1383, tåget som spårade ur i närheten av Hultsfred den 22 december förra året, står på spåret utanför depån, men här kan det inte lagas. Tågsättet väntar på att skickas för reparation någonstans i Sverige eller Danmark, där tåget är byggt.

Hör Katharina Seijsing i klippet ovan om vilka konsekvenserna av trasiga tåg blir.

90 avgångar ställdes in

Klt vet ännu inte vad urspårningen i Hultsfred och tågkaoset i december, när 90 avgångar ställdes in, har kostat trafikbolaget.

– Vi sammanställer de siffrorna nu och har ännu inte fått fakturorna. Men det handlar om stora summor. I slutändan betalar vi för all trafik, säger Katharina Seijsing.

Trafikverket äger och ansvarar för Tjust- och Stångådalsbanan, så här svarar de SVT på frågan om varför inte järnvägen har trädsäkrats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet