Tågtrafiken på Stångådalsbanan påverkas när värmen kommer, enligt Trafikverket. Foto: TT

Tågtrafiken i Kalmar län påverkas av värmen

Publicerad

Det väntas bli varma dagar under midsommarhelgen. Nu meddelar Trafikverket att det här kommer påverka Stångdalsbanan.

Enligt Trafikverket kommer sträckan på Stångådalsbanan mellan Berga i Högsby kommun och Hultsfred att påverkas då det finns risk för solkurvor. Under vissa tider ska hastigheten därför sänkas på tågen vilket kommer innebära förseningar och vissa avgångar kan ställas in, enligt Trafikverket.

Hastigheten sänks

Hastigheten på sträckan ska sänkas från 100 km/h till 80 km/h under dagtid och kvällar från och med torsdag till och med söndag.

– Solkurvor är ett sommarproblem för tågtrafiken. Solen värmer upp rälsen som i värsta fall kan utlösa en solkurva. Ofta inträffar solkurvor när tåg passerar vid känsliga ställen. Sänks hastigheten blir inte krafterna i spåret så stora och risken minskar. Vid lägre hastigheter är det också lättare för lokförarna att upptäcka om det uppstått solkurvor, säger Jonas Lycksell, tf enhetschef Underhåll distrikt syd, Järnväg i ett pressmeddelande.

Här är turerna som påverkas

Torsdag 23/6 mellan klockan 13-23

Fredag 24/6 mellan klockan 10-23

Lördag 25/6 mellan klockan 10-21

Söndag 26/6 mellan klockan 10-21

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.