Foto: Telia & TT

Telia stänger var fjärde butik för att möta näthandeln

Publicerad

Telia stänger igen nära var fjärde butik i landet och ett hundratal anställda berörs. I Oskarshamn, Ljungby och Västervik försvinner butikerna helt och i Växjö stänger butiken i centrum i juni.

Telefonjätten Telia gör om sitt butikskoncept för att möta den växande näthandeln, och stänger därför 18 av landets 80 butiker den 17 juni.

– Näthandeln växer helt otroligt och kundernas behov förändras. Vi vill ligga steget före med handeln och digitaliseringen och därför behöver vi omlokalisera och stänga igen några av våra butiker, säger Telias presschef Irene Krohn.

Kunderna hänvisas till andra butiker

Telia har sett över sina butikers lönsamhet, placering och skicket på lokalerna. I Ljungby, Oskarshamn, Västervik och Växjö centrum försvinner butikerna helt. Därmed finns två butiker kvar i Kalmar och Kronobergs län; Samarkand i Växjö och centrala Kalmar.

– Våra tjänster försvinner inte bara för att butikerna gör det. Våra återförsäljare är vår förlängda arm, och så finns vi ju på nätet, säger Irene Krohn.

Tjugotalet tjänster försvinner lokalt

Omorganisationen berör ett hundratal butiksanställda i landet. I de fyra butiker som stänger igen i Kalmar län och Kronoberg kan ett tjugotal fast- och visstidsanställda bli av med sina arbeten.

Hur har personalen reagerat på att de förmodligen får sparken?

– Jobbar man inom den här branschen är man medveten om den här förändringen. Sedan är det naturligtvis jättetråkigt om man jobbar i en butik som försvinner. Samtidigt tycker många att det är en spännande förändring, säger presschefen Irene Krohn.

Kommer erbjudas andra tjänster

De anställda kommer enligt Telia att kunna söka lediga tjänster i andra butiker eller andra öppningar inom företaget.

SVT Nyheter Småland har sökt fackförbundet Unionen för en kommentar utan att lyckas.

Här stänger Teliabutikerna igen 17 juni:

Visa

Alingsås

Helsingborg

Karlshamn

Kista

Linköping City

Ljungby

Löddeköpinge

Motala

Oskarshamn

Nässjö

Sickla

Stockholm Humlegårdsgatan

Stockholm Sergels torg

Sundsvall

Västervik

Västerås

Värnamo

Växjö

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer