Foto: APP Properties

Tennisbana, gym och pool ska få äldre att sälja sina hus

Uppdaterad
Publicerad

Framtidens boende för 55+ börjar nu ta form i centrala Växjö. Det gamla äldreboendet Hovslund rivs. Istället ska 174 lägenheter med profil för pensionärer locka till inflyttning och försäljning av gamla villor.

Det gamla äldreboendet Hovslund med särskilda boenden och korttidsplatser kommer försvinna.

Byggnaderna ska rivas succesivt de närmsta fyra åren och ersättas av nya lockande bostäder för 55+. Det blir hyres-, ägande- och bostadsrätter, men inga särskilda boenden.

-  Hovs Park kommer bli en plats där äldre trivs, utvecklas och finner gemenskap. Här finns förutsättningar både att vara aktiv och hitta rum för stillhet, säger juryns ordförande Catharina Winberg (M), ordförande i Växjö kommunföretag, VKAB.

Byggprojektet är ett sätt att få äldre att sälja sina stora hus i området och lockas till ett komplett men mindre boende. Flyttkedjan är tänkt att frigöra bostäder för barnfamiljer.

De äldre som eventuellt tvingas flytta från nuvarande Hovslund kommer hänvisas till andra särskilda boenden i kommunen.

Men lockas 55+ av tennisbanor, gym och inom- och utomhuspooler? Det tror Henrik Swahn, vd för APP Properties.

– Det här ska vara en plats som barn och barnbarn längtar efter att få komma till. Målet är att skapa en resortkänsla på hemmaplan, säger Henrik Swahn.

Och kommunen understryker att övrig service på området kanske är mer anpassad för äldre som till exempel boulebana, pensionärerenas hus, vårdcentral, hemtjänstlokal, restaurang, café och aktivitetslokal.

På området byggs också en förskola eftersom behovet av barnomsorg är stort i stadsdelen utanför äldrekvarteret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.