Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dödsskjutningen på Kattrumpan blev startskottet för en mordvåg som aldrig tidigare skådats i Kalmar. Se SVTs kartläggning av gängvåldet. Foto: SVT

Teorierna bakom mordvågen i Kalmar: Skulder, maktvakuum och kamp om knarkhandeln

Uppdaterad
Publicerad

Dödsskjutningen på Kattrumpan blev startskottet för en mordvåg som aldrig tidigare skådats i Kalmar. Polisen tror att morden har sin bakgrund i flera stora narkotikabeslag – källor nära Norrlidengänget menar dock att allt startade med att en person på insidan förrådde sin vän.

Polisen beslagtog allt större partier droger i Kalmar under 2021. Under en höstmånad beslagtogs narkotika till ett gatuvärde av 1,4 miljoner, som allt tros ha tillhört samma kriminella nätverk: Norrlidengänget.

22-åringen som sköts till döds i februari var en central figur i nätverket. De senaste åren förekommer hans namn frekvent i flera utredningar kring drogförsäljning och beslagtagna droger.

Polisens teori är att de stora knarkbeslagen, och skulderna de tros ha lett till, kan ha varit upptakten till det första mordet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Patrik Dahlberg, gruppchef för ingripandepolisen i Kalmar, berätta om hur drogmarknaden ändrat karaktär i Kalmar, och varför han tror Polisens många beslag ligger bakom det ökade våldet – i klippet. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Sedan 2019 sitter Norrlidengängets informella ledare inne på ett långt fängelsestraff, vilket lett till de senaste årens icke-hierarkiska organisation där många säljare i Norrliden delar på stora leveranser droger, enligt flera källor till SVT.

Flera nyckelpersoner i Norrlidengänget åkte i samband med beslagen också in i fängelse, vilket öppnade upp för förändringar i gruppen.

Utmanare utifrån

SVT har pratat med källor nära Norrlidengänget. De säger att våldet i första hand handlar om en utmanare utifrån som nu sett chansen att slå sig in på Kalmars drogmarknad.

En 24-årig man, uppvuxen i Kalmar och som tidigare sålt droger, kom tillbaka efter flera års frånvaro under 2021. Denna man är den som enligt källorna ska ha lurat 22-åringen till mötet vid Kattrumpan i Kalmar där han sköts till döds.

Snabb hämnd

Hämnden kom snabbt: En månad senare sköts en 25-åring till döds på Ängöleden. 25-åringen hade täta vänskapsband till 24-åringen, och ansågs av Norrlidengänget vara en del av mordkomplotten på Kattrumpan.

Uppfattningen inom Norrlidengänget är att mordet på Kattrumpan var beställt utifrån, enligt källorna. Hjärnan ska vara en man uppvuxen i Kalmar som är barndomsvän till både 24-åringen och den mördade 25-åringen.

Målet med första mordet ska ha varit att slå ut flera centrala personer i nätverket och ta över droghandeln.

– Han är girig och har stora ambitioner, han vill ha problem med alla i Kalmar. Han har ingen stor organisation, men mycket pengar, säger en källa.

Åklagaren som leder utredningen efter mordet på Kattrumpan vill inte kommentera vilka motiv man utreder kring det första mordet. Ännu har ingen gripits.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre mord på kort tid i Kalmar – i videon går vi igenom de olika händelserna. Foto: Polisen/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.