Terrordådsvittnet Ann har inväntat dagens datum

Publicerad

Ann Gustafsson Lindh från Lönashult var en av de 155 målsägande i Rakhmat Akilov-rättegången. – Det är skönt med ett avslut, säger hon efter att domen meddelats.

Den 7 april i fjol befann hon sig på Drottninggatan i Stockholm när en lastbil plötsligt kom körandes rakt mot henne och hennes sällskap, som kastade sig in i en butik. Ann Gustafsson Lindh från Lönashult i Alvesta kommun har därefter kallats som målsägande i den omfattande rättegången mot den terrormisstänkte Rakhmat Akilov.

Sedan april har hon väntat på domen och på att få ett avslut, och i dag kom beskedet. Akilov döms skyldig till terroristbrott, samt skyldig till fem mord och ett stort antal mordförsök. Straffet blir livstids fängelse och utvisning.

Terrordådet i Stockholm

– Det känns väldigt bra. Domen är den jag förväntat mig, och det hade känts konstigt om det blivit något annat. Det blev ett slags avslut i samband rättegången i april, men jag har gått och väntat på det här datumet, säger hon.

Påverkas fortfarande i vardagen

Det Ann Gustafsson Lindh var med om på Drottninggatan satte spår i vardagen som hon fortfarande märker av. Hon reagerar på vissa ljud hon inte reagerat på tidigare, och vistas ogärna på till exempel Storgatan i Växjö.

– Jag märker att jag undviker folksamlingar och väljer mindre tvärgator framför stora gator. Nu har det ju gått över ett år och jag hoppas att det ska bli mindre och mindre så, men kanske kommer det alltid att finnas där och då får jag lära mig att leva med det. Det är bara att acceptera, säger Ann Gustafsson Lindh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet