”Allt som står kanske inte är lämpligt att man läser” Foto: TT

Datatest för ADHD ifrågasatt i flera studier

Uppdaterad
Publicerad

Det digitala test som Region Kronoberg vill införa som stöd för ADHD-diagnoser är ifrågasatt. Bland annat av en forskargrupp som under förra året kom fram till att testet har väldigt låg träffsäkerhet för ADHD. Frågan diskuteras också flitigt i olika psykologforum i social medier.

Viktoria Johansson är psykiater och jobbar inom en ADHD-mottagning inom Norra Stockholms psykiatri. Hon är en av forskarna bakom en utvärdering av just det test som Kronoberg nu ska köpa in. Resultatet av utredningen presenterades 2018 och i den kommer de fram till att testet inte gör så stor skillnad.

– Testet tillför inte så mycket. Särskilt när det finns annan psykiatrisk samsjuklighet. Det är snarare så att man köper in något som är väldigt kostsamt men som inte egentligen inte har så stor poäng, säger Viktoria Johansson.

Studerade 340 unga

I studien ingick 340 15-åringar. En grupp som hade ADHD, en som hade andra neuropsykiatriska symtom och en grupp som var helt frisk.

– Testet hade låg träffsäkerhet, något bättre än slumpen men fortfarande en dålig träffsäkerhet för att diagnosticera dem med ADHD och dem utan ADHD. Jag hoppas att man ska hitta bättre objektiva tester i framtiden. Men i sin nuvarande form är det här testet inte så effektivt för just diagnostik, säger Viktoria Johansson.

I en annan studie, som publicerades i april 2019, kom forskare vid bland annat Lunds universitet fram till att det test som Region Kronoberg har köpt in är sämre än liknande test för att särskilja de som har ADHD från de som inte har det, i de fall där det inte gick att dra slutsatser av intervjuer med lärare och föräldrar. Däremot kan testet som Kronoberg valt hjälpa till vid utvärdering av medicindoser. 

Ytterligare en vetenskaplig artikel från 2018 framhåller att testet kan snabba på processen att sätta en ADHD-diagnos, men att det kostar så mycket i inköp att det i slutändan inte gör någon större skillnad ur ett ekonomiskt perspektiv.

Diskuteras i sociala medier

Bengt Persson som är ordförande i Sveriges Neuropsykologers Förening vittnar om att testets användbarhet diskuterats flitigt i föreningens Facebook-grupp. Flera av medlemmarna i gruppen, som alla är yrkesverksamma psykologer, lyfter fram att testets resultat påverkas av andra psykiatriska diagnoser. Andra har erfarenhet av att testet också påverkas starkt av barnets begåvning.

SVT har utan framgång sökt ansvarig tjänsteman på Region Kronoberg för en kommentar. Men så här svarar högste politiker:

– Det är nyheter för mig att testet skulle vara ifrågasatt. Men vi måste lita på våra specialister i verksamheten och deras bedömning. Men skulle metoden visa sig inte fungera får de såklart tänka om. Så är det med all behandling vi testar. Ibland måste man prova och framförallt sluta om det inte fungerar, säger Mikael Johansson (M) som är ordförande i regionstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.