The glass factory inte utsett till ”Årets museum 2018”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev på tisdagen offentligt att Göteborgs konstmuseum var det museum, av tre nominerade, som knep titeln ”Årets museum”.

Enligt Mats Persson, generalsekreterare för Sveriges museer, är det ändå ett stort erkännande att ha blivit nominerad.

– En nominering är oerhört hedrande, säger han till SVT Nyheter Småland, och något man ska vara mycket stolt över. Att bli nominerad är verkligen att ha passerat ett nålsöga.

Tjugo museum hade från början valts ut och av dem hade tre nominerats: The glass factory, Göteborgs konstmuseum och Skissernas museum i Lund.

Nyskapande verksamhet

Att juryns val slutligen föll på Göteborgs konstmuseum motiveras med att museet arbetar kreativt med sin stora konstsamling, och att forskning integreras i verksamheten på ett nyskapande och inkluderande sätt.

Juryn framhåller också det breda anslaget i programverksamheten och hur ett utökat konstbegrepp lyfter museet in samtiden, något som ger historisk relief till dagens samhällsfrågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.